Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 28 april 2010

En is bortom hamnen bryts upp av ett skrov

av Åsa Petersen
Jag lärde känna Magnus Ekelund i Stockholm. Han bodde i Farsta, jag bodde på Söder. Vi träffades på rockklubben Debaser. På den tiden sjöng Magnus på engelska i indiepopbandet Elmo. Han hade precis kommit ut på andra sidan av uppståndelsen kring debutalbumet Elmo. Nu skrev han låtar till uppföljaren Once. Äta bör man annars dör man, så det hände att vi lagade middagar tillsammans. Oftast hördes vi på MSN sena kvällar, eftersom Magnus hade vänt på dygnet. Vi pratade om stora och små saker, mest om att skriva. Vi testade texter på varandra. Hösten 2008 flyttade Magnus hem till Jokkmokk. I Norrbotten började Magnus skriva låtar på svenska, med mer kraft. Ur det växte bandet Magnus Ekelund & Stålet. De nya låtarna har ofta livet i Norrbotten som tema. Eller snarare: De använder Norrbotten som fond för att beskriva livet. Ur uppväxtskildringen Stállu: en is bortom hamnen bryts upp av ett skrov en vind blåser mot mig vart jag än går sommaren kommer nästan en gång per år så fråga aldrig varför jag mår som jag mår Ur Norrbotten, en proggdoftande låt till männen som blivit kvar: Norrbotten är kyla men här blir jag kvar stålverket brinner i skuggan av stan natten går mot gryning men himlen är svart jag slutade drömma när jag var ett litet barn Ur Sjätte februari, om ett stolt men komplicerat samiskt arv: Sjaunia-älven, bäcken, blodet i mig sargade drömmar, sömmar ingen kan se men vill du så kan du, så får du, så ska du få se men jag står bredvid inga trosbanér som kan visa mig vart jag ska finns ingen annan här som jag mitt blod rinner in i en gråzon det finns inga spår att gå bakom Magnus texter om Norrbotten är viktiga för min förståelse av mitt hemlän. De är vackra och smärtsamma. Samhällsengagerade och raka. Han visar att han har sitt hjärta här, men hymlar inte med svärtan. Sådana konstnärer är viktiga. Alla hembygder behöver skildringar som ger dem själ, utan att banalisera och glorifiera. När Magnus Ekelund sjunger om Norrbotten känner jag mig hemma. Åsa Petersen   Lyssna på Magnus E