Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av Aftonbladet den 30 juli 2010

Sveriges och Europas rasistiska ansikten

av Åsa Petersen
Hbt-flirten som misslyckades 30 JULI 2010. Pridefestivalen.
I dag är det partiledardebatt på Stockholm Pride. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är inte bjuden. Han är kritisk. – Vi är det enda parti som tar islamiseringsfrågan på allvar. Islamiseringen är ett hot mot sexuella minoriteter, säger Åkesson i Svenska Dagbladet. Så försöker han flirta med hbt-rörelsen. Taktiken är att ställa grupper mot varandra, i det här fallet muslimer mot hbt-personer. Det avslöjar Sverigedemokraternas unkna människosyn. Individer görs till stereotyper och människovärdet relativiseras.

Inte trovärdig

Åkessons argumentation blir inte trovärdigare av att Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder, i partiorganet SD-kuriren, har hävdat att en ”normalisering” av hbt-personer skulle leda till att vi börjar acceptera tidelag och pedofili. Sverigedemokraterna är inte bara främlingsfientliga – utan även reaktionära när det gäller hbt-frågor, sexualpolitik och jämställdhet. SD kräver som enda parti att abort efter vecka 12 ska förbjudas. Riksdagskandidaten Margareta Sandstedt, en av SD:s talespersoner i familjefrågor, skriver i ett angrepp på ”jämlikhetsivrarna” att ”våldtäkten på familjen har skapat minst två generationers individer av posttraumatisk stress”.

Politikerna måste agera

På Stockholm Pride säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér att de etablerade partierna har ett ansvar att möta Sverigedemokraternas reaktionära politik. Kvinnors och hbt-personers rättigheter tas alldeles för ofta som självklarheter. Politikerna måste börja argumentera för varför det ska vara så. – På dessa områden kan vi ganska lätt skjuta ner Sverigedemokraternas argument, genom att hänvisa till kunskap och historia, säger Regnér.

Dags för samarbete

Feministiskt initiativs Gudrun Schyman säger att de etablerade partierna måste ställas till svars: ”Vilken politik har ni mot den diskriminering som pågår stundligen, dagligen och nattligen?” Huvudsaken är inte att angripa Sverigedemokraterna. Huvudsaken är att alla goda krafter – folkrörelser och politiska partier – sluter upp kring värderingar som hävdar alla människors lika värde och rätt. Oavsett religion, hudfärg, kön eller sexualitet. Så kan Sverigedemokraterna hållas kvar i politikens utmarker.  

Stoppa hetsen mot romerna

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har sagt att den romska minoriteten i landet är en säkerhetsrisk. Nu bedriver han ”krig mot brottsligheten” och beordrar att 300 läger, som byggts av romer och resande i Frankrike, ska rivas. Samtidigt ska romer som orsakat ”ordningsproblem” utvisas. Frankrike är inte ensamt om att definiera romer, bara i egenskap av romer, som brottslingar. I början av juni utvisades 23 rumänska romer från Danmark. Deras enda brott: de var hemlösa och sov i en övergiven byggnad. Efter en massiv polisinsats skickades de till Rumänien. Maria Leissner, ordförande i den svenska regeringens delegation för romska frågor, ansåg att Danmarks utvisning bröt mot EU-direktivet om fri rörlighet för EU-medborgare. – De har en rasistisk grund för sitt agerande, sa Leissner till Radioekot. Hennes klarspråk var nödvändigt, även om den danska justitieministern genast slog i från sig kritiken. När det gäller romerna visar Europa sitt rasistiska ansikte. Politiker som Sarkozy hetsar samvetslöst mot romer. De folkliga fördomarna är stora. Om romer får man säga i princip vad som helst. Myndigheter ägnar sig åt ren strukturell rasism: ”Här har alla lika rättigheter, men inte om du är rom”. Sverige har inga etablerade politiker som utmålar romer som roten till samhällsproblemen, men i andra sammanhang är vi tyvärr inte mycket bättre. Enligt gällande regler har EU-medborgare rätt att vistas här i tre månader utan att jobba eller studera. Men hittills i år har över 50 romer avvisats från Sverige, enligt Radioekot. I januari gjorde polisen ett tillslag mot en lägenhet i Vårberg utanför Stockholm. 29 romer sattes på en buss till Rumänien. Polisen misstänkte att de hade ägnat sig åt organiserat tiggeri, men saknade bevis. Vissa hade stulit, men de allra flesta hade det inte. I april avvisade polisen tre romska kvinnor från Göteborg, som hade vistats där i två veckor. I förhör sa kvinnorna att de var i Sverige för att försörja sina barn hemma i Rumänien. Maria Leissner är besviken. – Vi har kunnat konstatera att det finns en strukturell antiziganism i Sverige. Det här är ett exempel på det, säger hon till Dagens Nyheter. Människovärdet gäller bara vissa. Även i vårt land.