Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 29 september 2010

Hata SD:s budskap – men hata inte deras väljare

av Åsa Petersen
Eric Gerhardsson i Gällivare blev värvad till Sverigedemokraterna i sista sekunden och fick en plats i kommunfullmäktige efter valet. Men han hoppade snabbt av. – Jag har nu fördjupat mig i Sverigedemokraternas partiprogram och tyvärr får jag göra mina väljare besvikna. Jag kan inte ställa upp, invandrarna är mina vänner, sa Gerhardsson till NSD i förra veckan. Sverigedemokraterna fick 3,85 procent av de norrbottniska rösterna i riksdagsvalet 2010. 6309 norrbottningar, drygt 4000 fler än i valet 2006, valde Sverigedemokraterna. Hur många av dem vet att partiet bildades ur den rasistiska rörelsen BSS och har nazistiska rötter? Hur många av dem har läst Sverigedemokraternas djupt främlingsfientliga partiprogram? Eric Gerhardsson berättar att han har känt utanförskap, under sex arbetslösa år: ”Jag kände bitterhet, nästan hat mot samhället. Jag mådde jättedåligt och var på gränsen till självmord. Det är mycket lidande i arbetslöshet och där tror jag att alla partier måste göra något radikalt för att skapa jobb och sysselsättning.” Sverigedemokraterna rider på utanförskap. De utnyttjar arbetslöshet, ökade klyftor och social oro för sina egna rasistiska syften. De skyller samhällsproblemen på ”dom andra”: Om bara invandringen och flyktingmottagningen stoppas blir allt bra igen. Så är det naturligtvis inte. Bara öppna samhällen har en framtid. Skulle vi norrbottningar, som lever i ett län med minskande befolkning, stänga dörren för människor från andra länder som vill komma hit och leva? Det vore ju rena rama döden för vår region. Människovärdet och demokratin måste försvaras. Men hata inte Sverigedemokraternas väljare. Hata Sverigedemokraternas rasistiska politik och gå hårt åt deras företrädare, som försöker gömma sina drömmar om ett etniskt rent samhälle bakom luddiga formuleringar och falsk förståelse för ”vanliga människors” situation. Kampen mot rasismen och främlingsfientligheten är en fråga om överlevnad för Norrbotten. Som för alla regioner som vill utvecklas. Åsa Petersen