Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 10 november 2010

Lyllos Victoria och Daniel

av Åsa Petersen
Victoria och Daniel har varit i Norrbotten. Jag är självklart republikan, jag tycker att monarkin är odemokratisk och att titeln statschef inte ska kunna ärvas. Men ändå. Victoria och Daniel. Mitt hjärta klappar för dem, för att deras hjärtan klappar så starkt för varandra. Jag önskar att jag någon gång får uppleva en liknande kärlek. Hur som helst. Nu har kronprinsessparet besökt Norrbotten. Fått mittuppslag i lokaltidningarna och varit förstanyhet på de regionala nyheterna. Strösslats med blombuketter och barnteckningar. Vet ni vad? Jag blir stolt över vårt län när jag får möjlighet att se det genom Victoria och Daniels ögon. De besökte världsarvet Laponia, ett av fyra arv i världen som speglar ett levande naturfolks landskap. De åkte buss till Tree Hotel i Harads och såg utspejsade hotellrum byggda uppe i träden. De hälsade på projektet Skaparkraft i Boden, som engagerar asylsökande barn och barn med funktionshinder. Victoria och Daniel åt lunch i Folkets Hus i Kaunisvaara och fick höra Northland Resources berätta om den förestående gruvbrytningen. I Luleå besökte de Hertsöskolan. Johan Abrahamsson, 11 år, spöade Daniel i rundpingis. Herrar i slips hejade på. Sedan var det middag hos landshövdingen på residenset. Enligt mina källor bland gästerna fann Prins Daniel och LKAB-chefen Lars-Eric Aro varandra. Daniel vill gärna komma tillbaka till Norrbotten i vår, för att se gruvan i Kiruna. Somligas hjärtan klappar för kungahuset. Mitt hjärta klappar för Norrbotten. Lyllos Victoria och Daniel som fick vara här i flera dagar. Åsa Petersen