Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 8 december 2010

Mycket mer än taskig internetuppkoppling

av Åsa Petersen
Filmpool Nords årliga Filmkonvent har blivit den självklara mötesplatsen för filmbranschens höjdare. I förra veckan var det dags igen. Då samlades 289 svenska filmarbetare på Acusticum i Piteå. Årets stora diskussionsämne var filmbranschen kontra nätet. Dra nytta av sociala medier eller vara livrädd för piraterna? Thomas Mai inledde konventet via Skype från Brasilien. Han är vd för Festival Darling och hjälper filmmakare att få kontakt med sin publik före, under och efter filminspelningen. Thomas Mai menar att internet har förändrat hur människor kommunicerar. Om du kan hantera nätets alla verktyg lever du i den bästa tiden någonsin. Om du inte kan det, är den här tiden skrämmande. – Du måste förändras med möjligheterna för att lyckas, säger Thomas Mai. En som har gjort det är Olle Lundquist från Piteå. Han har tillbringat många år i kulturbranschen och bland annat grundat Piteå Dansar och Ler. Nu producerar han sin första film. ”Jag saknar dig” spelades in i Piteå hösten 2009. Olle Lundquist omsätter Thomas Mais teorier i praktik. Teamet bakom ”Jag saknar dig” bestämde sig tidigt för att satsa på transparens istället för hemlighetsmakeri. Via en webbkamera kunde intresserade följa filminspelningen på nätet. Studenter från medieutbildningen i Piteå har producerat bakom kameran-filmer som publiceras på YouTube. – Internet erbjuder väldigt starka verktyg om du kan använda dem på rätt sätt, säger Olle Lundquist. Han säger det i Piteå, när han talar om en film som spelats in i Piteå. Om några i publiken trodde att Norrbotten bara är snötäckta vidder och taskig internetuppkoppling fick de tänka om. Åsa Petersen