Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NSD Kultur den 26 februari 2011

Näringslivets pris – en gubbig historia

av Åsa Petersen
Häromveckan blev jag uppringd av LNAB (Luleå Näringsliv AB). De ville intervjua mig och två andra kvinnor i sitt affärsbrev. Fotot var viktigt. Vi skulle exponeras som goda företagare på framsidan. När jag ser hur få kvinnor som nominerats till LNAB:s näringslivspris 2011 känner jag mig som ett alibi eller kuttersmycke. LNAB kan vifta med affärsbrevet och säga: ”Vadå! Vi är inte ojämställda. Vi lyfter ju fram kvinnor!” I klasserna årets företagare och årets unga företagare är sju personer nominerade. Sex män och en kvinna. I klasserna årets tillväxtföretag, nyetablering, varumärke och energipris är tolv företag nominerade. Elva har en man som högsta chef. Näringslivets pris har länge varit en grabbig historia. Förra året fick bara en enda kvinna pris på näringslivsgalan. Det var orgelbyggaren Katarina Grönlund, som rättmätigt tilldelades Luleå kommuns företagarstipendium. LNAB:s egna priser, sex stycken, tilldelades enbart män. Luleå saknar inte kvinnor som är företagare och värda att prisa. Jag kan på rak arm räkna upp 20 stycken. LNAB och Näringslivets pris missar alla dem – och skapar en missvisande bild av Luleå som entreprenörsstad. I kategorin ”årets unga företagare” är endast män nominerade. Jag känner dem allihop, de är toppenkillar. Men varför är inte en enda tjej nominerad? Bland Luleås unga företagare finns lika många skickliga kvinnor som män. Kompetens har inget med kön att göra. Den som hävdar att kompetensen hänger på snoppen gör sig skyldig till könskvotering av män. Norrbotten dras med en gubbstämpel. Till viss del är den rättvis. Maktens män är särskilt envisa och högljudda här. Glastaket är särskilt svårt för kvinnor att krossa. Ändå dräller Norrbotten, inte minst Luleå, av entreprenörer som är kvinnor. De arbetar hårt och tjänar bra med pengar. De vägrar hålla käften och vara söta. De är viktiga för att ändra bilden av Norrbotten – från ett bakåtsträvande till ett modernt län. Det räcker inte att LNAB drar ihop ett mångfaldsseminarium ibland. Kvinnor, invandrare och hbt-personer är ingen härligt färgglad klick som man kan använda för att liva upp tillställningen. Vi ska självklart delta i samhällslivet på samma villkor som andra. Om Näringslivets pris osynliggör kvinnor förtjänar priset ingen företagares respekt. Åsa Petersen (Denna krönika är publicerad på NSD Kultur i dag. Eftersom texten inte finns på nätet än lägger jag ut den här så länge.)