Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 14 april 2011

Bejaka det goda i Norrbotten

av Åsa Petersen
Regional utveckling börjar med människors utveckling. Det kan inte sägas nog många gånger. Norrbotten är summan av sina människor. Om vi förmår vara ett län som välkomnar och utvecklar folk av alla sorter blir vi framgångsrika. Det handlar inte bara om dagis åt små, arbete åt vuxna och vård åt gamla. Kultur som berör och idrott som förenar. Det handlar även om att låta människor vara som de är och utvecklas i sina egna drömmars riktning. I veckan har jag föreläst på Kulturens Hus i Luleå. Projektet Tur och Retur, mot främlingsfientlighet och för mångfald, har hållit inspirationsdagar för elever i årskurs sex till nio. Skolvalet i Norrbotten var framgångsrikt för Sverigedemokraterna. De blev tredje största parti. I Gällivare lyckades Sverigedemokraterna bäst i hela landet. Vi kan diskutera orsakerna. Missnöjesröstning? Okunskap om Sverigedemokraternas politik? Utanförskap och hopplöshet som tar sig uttryck i fördomar? Däremot kan vi inte låtsas som ingenting. När många unga människor visar sympatier för främlingsfientliga åsikter måste vi ta det på allvar. Det gäller att etablera motbilder. Goda sådana. Om det handlar Tur och Retur. Showen i Kulturens Hus blev en sprakande manifestation för alla människors lika värde och rätt. Clodine Kunda berättade hur skönt det var att höra ordet ”Välkommen” när hon kom som flykting till Sverige. Philip Kuo talade om familjerestaurangen Waldorf i Luleå: ”Vi anställer 28 personer och betalar massor med skatt. Människor gör rätt för sig om de bara får chansen.” Landstingsrådet Kent Ögren sa att han kan känna sig utanför när folk antar att politiker har tråkiga jobb. Unga musiker sjöng ur sig sina goda hjärtan. Själv talade jag om hur hemskt högstadiet var för mig. Att jag led under plågoandar och aldrig kände att jag dög. Men att det blev bättre senare, när jag började tro på min rätt att vara mig själv. Lilla salen var fullsatt. Ena sekunden kunde man höra en knappnål falla. Andra sekunden bröt jublet lös. Luften var så tjock av känslor att man kunde skära i den. Jag är säker på att alla som var där gick hem som säkrare människor. De goda exemplen var helt enkelt för många att blunda för. Det finns så mycket styrka och värme i Norrbotten. Det gäller bara att vi bejakar det goda hos oss själva och hos andra. Det om något är regional utveckling. Åsa Petersen