Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 8 juni 2011

Låt mig åka snabbtåg ut i världen

av Åsa Petersen
När jag fortfarande arbetade på Aftonbladet var det miljöfarliga flyget ett stående diskussionsämne på fikarasterna. Mina mer Stockholmsorienterande kollegor ville göra flyget dyrare. Då skulle folk åka tåg istället och slita mindre på miljön. Jag hamnade i kläm i den diskussionen. Visst fattar även jag att flyget är en källa till miljöförstöring. Men för mig som norrbottning har flyget, tillsammans med internet, varit den bästa förbindelselänken till omvärlden. Om jag hade varit tvungen att åka tåg till Stockholm i 15 timmar – istället för att flyga på en timme och en kvart – hade jag inte alls tagit mig ut i världen på samma sätt. Det sa jag till mina kollegor. Och lade till att flyget, trots att det är miljöfarligt, faktiskt kan öka människors miljöengagemang. Om vi har möjlighet att flyga till regnskogen och se den med egna ögon kan vi bättre förstå att regnskogen är jordens lunga – och lägga ner mer kraft på att rädda den. Om vi får träffa människor på andra kontinenter, till och med göra dem till vänner, förstår vi bättre att vi lever på en och samma jord. Att vi har ett gemensamt ansvar för att rädda världen, oavsett gränser mellan nationer och kontinenter. Sedan jag flyttade hem till Norrbotten har flyget blivit ännu viktigare. Jag spenderar fortfarande mycket tid i Stockholm, både på business och pleasure. Jag behöver kunna ta mig till huvudstaden snabbt och smidigt. Men alternativen borde inte vara 15 timmar på tåg eller en och halv timme på flyg. Vi norrbottningar borde istället kunna välja mellan snabbtåg och flyg. Om tåget bara tog åtta timmar skulle jag börja välja det. Jag skulle få mycket jobb gjort på den smidiga tågresan. Och slippa min evinnerliga flygrädsla. Ny räls från och till Norrbotten behövs för att transportera gods men även personer. Om vi norrbottningar bidrar med alla våra naturresurser till hela Sveriges basindustri borde vi åtminstone få ett snabbtåg tillbaka. Det kan låta enkelt och populistiskt – men det är ju sant. Åsa Petersen