Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 5 oktober 2011

Hbt-frågor är framtidsfrågor

av Åsa Petersen
I Sverige har lesbiska och straighta kvinnor samma lagliga rätt att insemineras vid allmänna sjukhus. Då kan man tänka sig att patientavgiften borde vara den samma i båda fallen. Icke då. I Västernorrland och Västerbotten får straighta par betala 300 kronor per inseminationsförsök. Lesbiska par betalar – håll i er nu – 12 000 kronor för samma behandling. Eller 40 gånger mer. Om inte det är diskriminering, så vet jag inte vad som är det. Norrbotten föregår med gott exempel. Här betalar både straighta och lesbiska kvinnor 270 kronor för att insemineras. ”Vi uppmanar Västernorrland och Västerbotten att följa det goda exemplet Norrbotten. Här avgör inte sexuell läggning vilken vård du får eller vad den kostar”, skriver RFSU och RFSL i en debattartikel i NSD. Jag blir stolt när jag läser det. Vi vet ju hur det kan vara på sina håll i vårt län. Grabbigt och sexistiskt med en stenhård heteronorm som talar om för flator, bögar och andra queera att de inte är önskvärda. Inte på alla håll, bör tilläggas. Runt om i Norrbotten finns massor av människor som fattar att rätten att vara sig själv är ett grundläggande mänskligt behov. I Piteå finns sedan länge en RFSL-avdelning. I Luleå har RFSU- och RFSL-avdelningar äntligen startat. Hbt-frågor och sexualpolitik ses ofta som något apart. Något udda som inte hör hemma i den ”riktiga” politiken. Inget kan vara mer fel. All forskning och statistik visar att människors rätt att vara sig själva är en avgörande faktor för att regioner ska kunna locka unga och kreativa människor. Om Norrbotten vill stoppa utflyttningen har vi inget val. Då gäller det att göra upp med fördomar och välkomna olikheter. Homofobi, rasism och sexism måste slängas ut med huvudet före. Att landstinget inte gör skillnad på lesbiska och straighta par som vill inseminera är ett självklart men viktigt steg i rätt riktning, som måste följas av fler. Åsa Petersen