Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NSD Kultur den 16 oktober 2011

Ständigt dessa frågor – aldrig några svar

av Åsa Petersen
Jag sitter med en liten grå bok i handen. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra av den. Den väger lätt men känns tung. Den kan ta en kvart att läsa men ett liv att smälta. ”Rörd över detta orörda vita” (Teg Publishing) är Björn Åkerstrands debut som poet. Han är född 1963, en socialarbetare som bor på Hertsön i Luleå. Baksidestexten lovar ”ett diktjag som fastnat vid dubbelheten i mänskliga relationer”. Vidare en berättelse ”som spänner mellan hotande separation och vankelmodig återförening”. Så kan man läsa Åkerstrands dikter. Man kan också se dem som en karta över svårigheterna med att vara människa. Att vackla mellan beroende och självständighet. Att söka det bästa sättet att leva innan den oundvikliga döden. Blir jag en bättre människa av att vara två? Eller blir jag halv när två ska smälta samman till en? Tvivlet som kvalster Mellan allt och du Mellan koncentration och flykt Eller: Det finns inget botemedel Det enda jag söker är botemedel Och platsen till mitt desperata lugn Detta är frågor som rör alla människor, ensamma eller tvåsamma. Det är alltid samma frågor men från olika håll, beroende på livsomständigheterna: Skulle jag bli lyckligare utan min relation? Skulle jag bli lyckligare om jag levde i en relation? Man behöver inte ständigt ställa sådana frågor. Man kan tänka att man har det som man har det, och inte är det något mer med det (en ganska vanlig livsstrategi för att slippa bli förvirrad och ha ont i vardagen). Vid någon punkt kommer ändå frågorna. De kan utlösas av stora svek, små beröringar eller bara vanlig tristess. De är en del av att vara människa. Björn Åkerstrand vågar vara människa, han vågar fråga. Att han inte svarar gör ingenting, det gör bara hans dikter ännu lite mer trösterika. Åtminstone om man är en sådan som någon gång undrar hur livet ska levas, utan att ha en aning. Åsa Petersen (Denna krönika publicerades på NSD Kultur 2011-10-12)