Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 15 december 2011

Hotas du av hemvändare?

av Åsa Petersen
Om en vecka är vi mitt uppe i hemvändarhysterin. En enkel flygbiljett från Stockholm till Luleå kostar då 3000 spänn. Arlanda bommar igen på grund av snökaos. I ankomsthallen på Luleå Airport blir det kram- och bagagekaos när nära och kära äntligen landar, många timmar försenade.
Halva hemvändargänget åker söderut igen efter annandag jul. Resten firar även nyår i Norrbotten. Och så finns den lilla klick som åtminstone mentalt stannar kvar i länet för gott. Som under storhelgen bestämmer sig för att bli riktiga hemvändare. Hur tar vi hand om dem när jul och nyår är över? Norrbotten i allmänhet, och Luleå i synnerhet, har haft sin beskärda del av hemvändarkampanjer. Knepen för att locka forna norrbottningar att flytta hem igen har varit många. Gratis hockey, anmäl din kompis till ett hemvändarregister, få en personlig hemvändarcoach… Bara du fattar det enda rätta beslutet och blir norrbottning på nytt! Hemvändarna får ofta ett nyhetens behag över sig. Den första tiden upphöjs de till ikoner i lokalsamhället. Här talar jag av egen erfarenhet. När jag flyttade hem sommaren 2009, efter tio år i huvudstaden, sammanfattades reaktionen i stolta tidningsrubriker: ”Åsa lämnade mediebruset i Stockholm för lugnet i Luleå!” Problemet är bara att det blir vardag igen. Alla hemvändare, så även jag, blir förr eller senare yesterdays news. Helt vanliga norrbottningar. Och då är det inte säkert att hemvändarna är lika välkomna hem längre. Då kan de börja betraktas som hot. På återkommande konferenser talas det om att Norrbotten måste växa i befolkning för att säkra framtiden. Det låter fint i festtalen, men det är svårare att omsätta i praktiken. I vardagen betyder nämligen nya norrbottningar att vi blir fler som konkurrerar om jobben och uppdragen. Det är inte alltid så poppis. Du som är arbetsgivare i länet, hur gör du själv när du nyanställer? Väljer du att ge en välkänd kusin jobbet, eller vågar du satsa på en ung människa från Stockholm eller Göteborg som träffat kärleken i Norrbotten? Anställer du den trygga grannen eller den spännande nykomlingen? Svaret är inte alldeles självklart – och valet görs inte alltid på faktiska meriter. Den allra bästa hemvändarkampanjen vore om vi norrbottningar vände blicken mot oss själva och självkritiskt svarade på frågorna: Betraktar vi nya invånare som en tillgång eller ett hot? Förstår vi verkligen att fler norrbottningar betyder större kompetens, mer utveckling och i förlängningen fler jobb? Eller ser vi rentav nya människor som ett hot mot de människor som redan bor här?