Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 23 maj 2012

Frågan om surfplattan blev existentiell

av Åsa Petersen
Jag ska köpa en surfplatta, min första. Denna till synes enkla affär har antagit närmast existentiella dimensioner för mig.
Det första avgörandet gällde om jag ska köpa en ny modell eller om det räcker med en tidigare version, som givetvis är billigare. Den knuten kunde jag snabbt lösa med hjälp av alla mina tekniknördar till vänner, som gav mig en lektion i de olika modellernas prestanda. Bildskärm, snabbhet och annat som jag inte förstår men ändå har nytta av. Nästa fråga, som jag ännu inte har löst, är var jag ska köpa min surfplatta. I New York, när jag åker dit i juli? På någon av de jättelika elektronikkedjorna utanför stan? Eller hos en handlare i Luleå centrum? New York gick snabbt bort. Jag kan inte vänta till juli. Jättarna utanför stan är billigast – och lockar med kampanjpriser i reklambladen som kommer med morgontidningarna varje vecka. Men jag är en stadstjej, ett asfaltsbarn, kalla det vad ni vill. Jag reser i både länet och landet men min hemmavardag pågår nästan uteslutande längs Storgatan i Luleå. Utan en levande stadskärna vet jag inte vad jag skulle ta mig till. Jag tror inte att jag skulle vilja bo kvar. Då är det inte mer än rätt att jag hostar upp de extra hundralappar som det kostar att köpa min surfplatta i en liten butik i city. Särskilt som jag vet att de ger mig oslagbar service när det behövs. Jag glömmer inte skärtorsdagskvällen på krogen när min handväska försvann. Nästa dag var långfredag och jag vaknade utan både plånbok och mobiltelefon. Via Facebook fick jag tag på en av mina vänner som fick ringa min mobilhandlare. Utan pardon åkte han in till stan från sin stuga och kunde efter några timmar leverera en ny mobil till min dörr, med fungerande simkort och allt. Där vann han mig som kund för evigt. Att vara en medveten konsument handlar inte bara om att gynna ekologisk och lokal produktion. Det innebär i lika stor utsträckning att välja vem man köper sina prylar av. Jag vill ha ett mångsidigt Norrbotten som erbjuder allt från vidsträckta landskap och jättelika skidanläggningar till levande stadskärnor och ett hett uteliv. Både asfaltsbarn och friluftsfreak ska kunna leva gott här. Då är det rimligt att jag stöttar de cityhandlare som formar levande städer mitt i de vida vidderna. Via våra vardagsval väljer vi vilket län vi ska leva i.