Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 9 maj 2012

Lyssna på Linda Frohm

av Åsa Petersen
Samma dag som Moderaterna i Norrbotten firade hundra år valde de sin första kvinna som ordförande. Hon heter Linda Frohm, är 35 år och vd för Hotell Vallhall i Kalix. Vänd på steken. Tänk om länets moderater först efter 100 år hade valt sin första man till ordförande. Det går inte ens att föreställa sig. Så djupt sitter fördomarna om könen: att män passar bättre än kvinnor för makt.
Linda Frohm är med och bryter könsfördomarna i ett Norrbotten som verkligen behöver det. Moderaterna i Kalix fördubblade sina röster i förra valet. Det berodde inte minst på att de körde varannan damernas på kommunlistan. – Vi ska ju representera alla och då behöver vi olika människor: Kvinnor, män, unga, gamla och människor från olika yrken, säger Linda Frohm i NSD. Det kan låta som självklarheter, men det behöver fortfarande sägas. Även inom partier som länge praktiserat varannan damernas höjs röster för att den principen skulle hota kompetensen eller vara oviktig. Även när det gäller Norrbottens framtid talar Linda Frohm om vikten av att vara inkluderande. Att sluta kräva att alla människor ska vara på ett visst sätt. – Det handlar om attityder och om att föregå med gott exempel. Vi talar om att vi vill att folk ska flytta hit, men hur behandlar vi nyinflyttade, utrikes födda, homosexuella och människor med en annan religion? Det är frågor som alla makthavare i Norrbotten, oavsett partifärg, måste ställa sig. Nyckeln för utflyttningslänet Norrbotten är öppenhet. Människor kommer aldrig att flytta hit, eller stanna kvar här, om de inte känner sig välkomna. Det har Moderaternas nya länsordförande, och många med henne, fattat. Det gubbiga Norrbotten får sig dagliga törnar. Det är helt rätt recept för framgång.