Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av Norrbottens-Kuriren den 22 juni 2012

Varsågod, ett fång midsommarblomster!

av Åsa Petersen
LULEÅ. Midsommarafton är här. Dagen som många kallar Sveriges riktiga nationaldag. I Norrbotten är midsommarafton även ljusets högtid. Det är svårt att finna en ljusare plats i världen den här tiden på året. Kurirens krönikör Åsa Petersen firar med att skänka midsommarblomster till Luleåbor som på ett eller annat sätt gör Luleå till en bättre plats. Ja, rentav till en stad i världen. Annika Fredriksson Affärskvinna och turistchef Grundaren av reklambyrån Vinter utsågs i veckan till chef för Swedish Lapland, turistnäringens organisation. Det är logiskt. Den slipade affärskvinnan har ett passionerat förhållande till norrbottnisk konst och natur. Samisk kultur och historia ligger henne särskilt varmt om hjärtat. För många unga företagare i Luleå är Annika Fredriksson lika med stöd och uppmuntran. Hon har alltid ett stärkande ord till övers för den som tvekar på sig själv eller som undrar om drömmar verkligen går att uppfylla. När jag tänker på pepp tänker jag på Annika. Mió Evanne och Sebastian Wallon Evanne Frisörer och entreprenörer Luleås mest kända frisörpar är entreprenörer som utmanar normerna. De skapar inte bara prisbelönta frisyrer och håruppsättningar. De lockar även sina kunder att släppa sargen. Folk går till dem för att våga lite mer, inte bara när det gäller håret. Hela deras verksamhet och personligheter andas budskapet: ”Du har rätt att ta plats i världen!” Jantelagen är inte välkommen på deras salong. Med hjälp av mode och stil, humor och självdistans, ifrågasätter Mió och Sebastian den trånga heteronormen. Det har de gjort mycket längre än någon har kunnat stava till hbtq. Linda Moestam och Sophie Gunnarsson Grundare av Luleå Pride Det skulle dröja länge. Men när regnbågsflaggan väl hissades i Luleå så skedde det med besked. De flesta jag möter på stan skiner upp bara vid tanken på Luleå Pride. Picknick i Stadsparkens gröngräs, spännande föreläsningar och en jublande parad som samlade över 1.000 personer. Arkitekterna bakom Pridesuccén heter Linda Moestam och Sophie Gunnarsson. Med hjälp av jävlar anamma och ett stort nätverk hbtq-aktivister har de på kort tid etablerat Luleå som en regnbågsstad. Det mår vi alla bra av. I Luleå finns numera en stark rörelse för människors rätt att vara sig själva. Gustav Uusihannu Fritidsledare och fotbollspelare Vi känner inte varandra personligen. Ändå finns det få människor som ger mig lika mycket energi som Gustav Uusihannu. Hans smittande entusiasm sätter prägel på hela Luleå. Är det inte streetbasketturneringar på Storgatan eller språk- och fotbollsskola för ensamkommande flyktingbarn så är det medborgarförslag om att visa Sverige–England på storbildsskärm. Det blev en fin kväll, även om landslaget gick och förlorade. Gustav säger att han vill visa unga människor att det går att påverka. Det är svårt att inte tro honom. Tanja Hagert Musiker och debattör i romska frågor Romernas nationaldag är en högtidsdag i Luleå. Att den romska flaggan vajar på stadshuset och att vi börjar lära oss den romska nationalsången är inte minst Tanja Hagerts förtjänst. Romerna är en av världens mest förtrycka folkgrupper, förföljda och diskriminerade genom århundraden. Tanja vägrar acceptera det. Hon kämpar ständigt mot rasism och för romernas rätt att leva i trygghet och frihet. Hon gör det alltid på ett öppet sätt. Första gången vi träffades kände jag mig dum i min korta kjol – mot Tanjas långa och böljande. Hon skrattade och sa: ”Man klär sig som man vill.” Nu känner jag mig fri när jag möter henne på Storgatan. › Läs artikel