Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 29 augusti 2012

Bygg bort skammen ur samhället

av Åsa Petersen
Konstnären Peter Sundström har precis avslutat sin vernissage för utställningen ”Look no hands” på Kulturens Hus i Luleå. – Har du någonsin känt skam för att du inte har några armar? frågar jag. Jag undrar inte för att han borde skämmas. Jag undrar för att jag själv lever med ett funktionshinder som skänkte mig stor skam i många år.
– Nej, någon skam har jag aldrig känt, svarar Peter. Det gör mig lugn och varm. Mer självklar jag också. Peters mor, djupt misstänksam mot mediciner, åt åtta lugnande tabletter av märket Neurosedyn när hon var gravid. Peter blev ett av de 12 000 barn som skadades av läkemedlet. ”Look no hands” beskriver hans liv utan armar. På ett klädstreck hänger 52 avklippta ärmar, en för varje levnadsår. Ärmarna är hämtade från Peters uppväxt. Hans mor sparade allihop ifall något plagg skulle behöva lappas eller lagas. Galonoverall, rutig skjorta, en liten sparkdräkt… Verken i utställningen problematiserar inte. De bara skildrar. I det skildrandet finns ett starkt frihetsbudskap. Peter slåss inte för sin rätt att vara den han är. Han utgår från sin rätt att vara och beskriver hur livet blev, utifrån förutsättningarna. Jag önskar att jag själv, i förhållande till min stamning, kunde känna samma självklarhet. Framför allt: Jag önskar att samhället kunde behandla alla funktionshinder som något självklart. Varje handikapp som ytterligare ett sätt att vara människa. Att låta människor vara sig själva – att bygga ett samhälle som utgår från den rätten – är själva kärnan i regional utveckling. Vi måste sluta bygga in skammen i våra offentliga miljöer, ja i alla sammanhang där människor möts. Bort med för höga trottoarkanter i alla dess former. Att vara funktionshindrad får aldrig innebära att vara rörelsehindrad, bildligt och bokstavligt. Skam skrämmer bort. När alla kan leva här kommer fler att vilja leva här.