Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av Norrbottens-Kuriren den 17 augusti 2012

Domen tystar inte Pussy Riot

av Åsa Petersen
LULEÅ. Free Pussy Riot! Det slagordet har ekat världen över hela sommaren. Så blev det inte. De unga kvinnorna i det ryska punkkollektivet Pussy Riot döms för huliganism. Deras brott motiverades av hat och fientlighet mot troende, hävdar domstolen. Straffet, två års fängelse, är med största sannolikhet dikterat av president Putin själv. Problemet för Putin är att Pussy Riot redan har lyckats med sitt syfte: att rikta världens blickar mot Rysslands totalitära styre, alltmer likt en renodlad diktatur. Oppositionella fängslas, medierna hålls i ett hårdnande grepp och bara regimtrogna demonstrationer tillåts. – Vi är glada att vi ofrivilligt har blivit epicentrum för en enorm politisk händelse, säger Nadezjda Tolokonnikova, 22, till tidningen Novaja Gazeta. Den 21 februari i år genomförde hon, tillsammans med Maria Alechina, 24, och Jekaterina Samutsevitj, 29, en aktion i katedralen Kristus Frälsaren i Moskva. Iförda kläder och huvor i starka färger sjöng och bad Pussy Riot till Jungfru Maria att driva bort president Putin från Ryssland. Att Pussy Riot valde ett kyrkligt rum för sin aktion har en djup politisk innebörd. Kyrkan och staten är åtskilda i Ryssland. Ändå har patriark Kirill, den ortodoxa kyrkans överhuvud, uppmanat människor att rösta på Putin. Demokratiska krafter varnar för att Ryssland är på väg att bli en kristen fundamentalistisk stat. Pussy Riot protesterar inte mot religionen i sig, utan mot att religionen används för att upprätthålla en totalitär regim. Ett tecken på det är att hbt-aktivister förföljs och Prideparader förbjuds. Amnesty International betraktar Pussy Riot som samvetsfångar. Människorättsorganisationens absoluta krav är att de ska släppas omedelbart och villkorslöst och att domen ska upphävas. Hur gärna Putin än skulle vilja det, kommer domen inte att tysta varken den ryska demokratirörelsen eller punkkollektivet Pussy Riot. Omvärldens protester mot rättegången är kraftfulla. Och Pussy Riot består inte av enskilda individer i första hand, utan är ett koncept som kan drivas av många. Som den prisbelönta kolumnisten Suzanne Moore skriver i brittiska The Guardian: ”Pussy Riot är i huvudsak konceptuella konstnärer. Detta är vad som gör dem hotfulla – det är inte möjligt att fängsla ett koncept […] Pussy Riot är en påminnelse om att revolutionen alltid börjar först i kulturen, i den radikala aktionen.” I morgon går Musikens makt, Luleås alternativa musikfestival, av stapeln. Musikens makt är döpt efter den gamla proggtidningen vars programförklaring var: ”Med musikens makt ska vi gå till strid för en levande progressiv musikkultur. En musik som aktiverar oss. Ger uttryck för oss själva och den tid vi lever i.” Det är ingen vild gissning att Musikens makt, med akter som Mattias Alkbergs Begravning och Markus Krunegård, tänker manifestera till stöd för Pussy Riot. Precis som Madonna och Patti Smith redan har gjort. ”Pussy Riot är unga kvinnor med gitarrer och stickade mössor, inte män med vapen. Det är underbart”, skriver Suzanne Moore. Free Pussy Riot! En hel värld måste stå på deras sida när det totalitära Ryssland kastar dem i fängelse. › Läs artikel