Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 12 september 2012

Vi behöver både självförtroende och självkritik

av Åsa Petersen
Jag skriver den här krönikan nyss hemkommen från Kraftsamling i Haparanda. Det har varit en dag fylld av norrbottniskt självförtroende och självkritik. En utmärkt kombination.
Under sju fullspäckade konferenstimmar har författaren och journalisten Johanna Koljonen pratat om sexualitetens gråzoner, det som inte är övergrepp i lagens mening men som smärtar ändå. Sångerskan Asha Ali har talat om hur ord drar gränser mellan människor, att det finns uttryck för alla fördomar på alla språk. Psykologen och den före detta elitsoldaten Manuel Knight har uppmärksammat oss på hur ritualer, symboler, värderingar och hjältar talar om för människor vad de ”får” och ”inte får” göra i ett samhälle. Utöver föreläsarnas alla klokskaper tar jag med mig den öppna stämningen från Kraftsamling. Att ett län som Norrbotten förmår vara så självkritiskt. Visserligen under en konferensdag som ska granska attityder, men ändå. Ni vet hur tongångarna går: Norrbotten är investeringslänet nummer ett. Nya gruvor, Facebookhallar och allt möjliga satsningar på basindustri och teknik gör framtiden ljus. Borta är den norrbottniska offerkoftan och bilden av bidragslänet. Ändå uppstår ingen naiv hallelujastämning på Kraftsamling. Kommunalråd efter kommunalråd vittnar om en stolthet om att leva och verka i Norrbotten. Men flera varnar samtidigt för den inskränkta människosyn som fortfarande lever kvar i länet. Tommy Nyström från Gällivare ångrar inte att han kritiserat machokulturen, utan konkretiserar resonemangen som väckt så ont blod. Stefan Andersson från Jokkmokk säger att jantelagen fortfarande är stark på sina håll, i kölvattnet av brukssamhället. Birgitta Persson från Överkalix påpekar att människor inte ska behöva bli dömda på grund av saker som kön och sexualitet: – Det handlar om att nöta in hur vi ska förhålla oss till varandra med respekt. Jag blir glad när jag hör det. Den norrbottniska självbilden mår varken bra av glorifiering eller självutplåning. Möjligheten till utveckling blir allra störst om vi förmår att se länets styrkor och svagheter på samma gång. Självkritik är lika viktigt som självförtroende – och Norrbotten kan vara på god väg att erövra båda. Det bådar gott för framtiden.