Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 6 februari 2013

TT har ett inskränkt perspektiv

av Åsa Petersen
Under mina år på Aftonbladet var TT-listan ett av våra viktigaste arbetsverktyg. Från Tidningarnas Telegrambyrå rullade nyheter in hela dygnet. När något extra stort hände kom en flash. Då gick en hög signal på hela redaktionen. Alla rusade till sina datorer.
Nu har TT bestämt sig för att lägga ner sina kontor i Luleå, Sundsvall och Umeå. Sveriges mest betydande nyhetsbyrå ska alltså inte ha någon fast personal i hela Norrland. Eller på nästan 60 procent av landets yta. Vem som helst kan räkna ut att det är till nackdel för Norrlandsbevakningen i svenska medier. Men TT själva försäkrar att bevakningen blir lika bra som i övriga landet – med hjälp av ny teknik. ”Med den logiken borde TT inte ha något problem med att flytta huvudkontoret från Katarinavägen i Stockholm till Tingsgatan i Vilhelmina”, skriver Patrik Oksanen, tidigare chef inom SVT och TV4, i tidningen Medievärlden. TT kommer aldrig att försöka sköta sin Stockholmsbevakning på distans. Internet är naturligtvis ett oerhört viktigt arbetsredskap för en journalist. Men teknikargumentet, att allt kan skötas via nätet numera, används bara när ”centrum” ska förstärkas på bekostnad av ”periferin”. Och när pengar ska sparas. När Norrlandskontoren läggs ner har TT inte längre några journalister att skicka ut vid stora nyhetshändelser i norr. Istället för att möta människor som lever och verkar här får TT:s journalister sitta och klippa och klistra från nätet. Det kommer inte längre att finnas någon i TT:s organisation som bor i Norrland – och som därmed har ett norrländskt perspektiv på nyhetsvärderingen. Patrik Oksanen skriver: ”Journalistiken utgår från journalisten, dennes värld och problem i vardagen. Mönstret går igen, är det en redaktion med många småbarnsföräldrar kan man ge sig den på att det blir mycket dagisbevakning. Är det en redaktion med äldre medarbetare blir det mer pensionsfrågor, eller äldreomsorgsfrågor när deras föräldrar behöver hjälp i livets slutskede.” Med andra ord: Fler Stockholmsjournalister ger mer Stockholmsbevakning. Färre Norrlandsjournalister ger mindre Norrlandsbevakning. Precis som den lokala Stockholmsbevakningen lätt blir fördomsfull när journalisterna som rapporterar om Tensta bor på Södermalm. Norrbotten är ofta centrum för viktiga nyhetshändelser. Den osäkra framtiden för gruvan i Pajala och den sexistiska väggmålningen på Tunaskolan i Luleå är exempel från de senaste veckorna. Facebooketableringen skildras i medier världen över. Att försäkra TT om att det är i Norrland det händer borde inte behövas. Självklart händer det viktiga saker i norr, precis som på alla andra platser. Den bistra sanningen verkar vara att TT väljer att stänga sina Norrlandskontor för att de inte tycker att Norrland är nog viktigt, oavsett vad som händer här. Vi som bor i norr har all anledning att protestera mot ett sådant inskränkt perspektiv på Sverige.