Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 3 april 2013

Gratis kondomer, som ett brev på posten

av Åsa Petersen
Är du ung och har slut kondomer? Ingen i handväskan, ingen i jeansfickan och ingen i lådan under nattduksbordet? Nu går det att få kådisar hemskickade gratis. Beställ din omgång högst en gång i månaden, på sajten www.gratiskondomer.nu.
Antalet klamydiafall ökar i hela Sverige. Norrbotten är inget undantag. Här upptäcktes 118 fler klamydiafall 2012 än 2011, bland unga och unga vuxna. Gratiskondomer.nu är ett sätt för de fyra nordligaste landstingen att tillsammans försöka förhindra spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar. Jag är glad att preventionen sker på ett så fördomsfritt sätt. Att tjata om avhållsamhet är inget alternativ. Folk har sex med varandra när de vill och hur de vill oavsett vad eventuella moralpredikare tycker om det. Det är inte sex som är problemet, utan osäkert sex. Kondomanvändandet har gått ner. Minnena från 1980-talet bleknar: hur hiv och aids svepte in som en dödsvåg och tog livet av många människor i Sverige. Även om tillvaron är tuff, gör dagens bromsmediciner att det går att leva ett långt och helt liv som hiv-positiv. Det är så klart en stor framgång. Men det innebär dessvärre också att det osäkra sexet ökar. Riskerna blir lättare att bortse från. Därför är kampen mot sexuellt överförbara sjukdomar lika viktig nu som då. Samhället har ett stort ansvar att sprida kunskap och förebygga. Hbtq-rörelsen har länge bedrivit ett värdefullt arbete för att öka kondomanvändningen bland män som har sex med män. Men kampen för säkrare sex gäller oss alla – eftersom riskerna med osäkert sex gäller oss alla. Sexuellt överförbara sjukdomar är aldrig ”någon annans” problem. Det handlar om att ta hand om sig själv och varandra. Om att slippa den där ångesten som ofta följer på osäkert sex, oavsett hur bra det var i stunden: Varför kunde vi inte bara ha öppnat den där kondomförpackningen? Om du fortfarande bor hemma, kanske du tycker det känns pinsamt att beställa gratis kondomer till dina föräldrars brevlåda. Då kan det underlätta att kondomerna kommer i ett anonymt vitt kuvert. Annars kan du alltid hämta gratis kondomer på närmaste ungdomsmottagning. De är ju bra att ha när vårkänslorna börjar röra sig i kroppen.