Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av Norrbottens-Kuriren den 11 april 2013

Nordström – ett hett andranamn

av Åsa Petersen
I går klev kommunalrådskandidat nummer tre upp på den socialdemokratiska scenen i Luleå. – Det vore roligt att återvända till politiken. Jag har väsentligt mer att ge, sa Niklas Nordström till medierna innan han träffade medlemmarna i Kommunal, Handels och IF Metall på ett öppet möte. Med ett så starkt fackligt stöd i ryggen är det svårt att tro något annat än att Niklas Nordström väljs till nytt kommunalråd vid sidan om Yvonne Stålnacke. Nordström är sedan tidigare känd för sina goda relationer med näringslivet. Nu går han hem även i facket. Det är osäkert om Niklas Nordström hade flugit upp till Luleå i går om inte Johan Lennartsson och Gustav Uusihannu hade tillkännagett sina kandidaturer i förra veckan. När de berättade att de vill bli kommunalråd tvingades även den hetaste kandidaten att träda fram. Processen blev öppnare. Det behövdes. Socialdemokraterna har egen majoritet i Luleå. Det ger dem stor makt som kräver stor öppenhet. Partiets val av nytt kommunalråd, under pågående mandatperiod, kan inte ske i tysthet. Åtminstone inte om Socialdemokraterna vill skapa förtroende. Slippa att associeras med bunkermentalitet. När nu två kandidater finns på banan – Nordström och Lennartsson, Uusihannu har redan dragit sig ur – finns utrymme för Luleåborna att lära känna dem. Kandidaterna kliver fram och berättar vad de vill göra med makten om de får den. Det är det minsta man kan begära av någon som vill bli kommunalråd. Niklas Nordström säger att han vill bygga vidare på samarbetet mellan kommunen, näringslivet och universitet. Satsa på stora företagsetableringar och små företag som skapar arbetstillfällen och välfärd. På Kurirens fråga om vinsterna i välfärden svarar han: – Jag står precis där Socialdemokraterna står. Det ska inte gå att tjäna pengar på dålig kvalitet i välfärden. Niklas Nordström har en gedigen socialdemokratisk bakgrund. Han har bland annat varit landstingspolitiker i Norrbotten, SSU-ordförande och oppositionsråd i Nacka. Men hans namn är ändå kontroversiellt. För sju år sedan sadlade Nordström om till pr-konsult. Han behöll dock sitt inflytande som fri socialdemokratisk debattör. Fram till dess att Aftonbladet avslöjade att Svenskt Näringsliv hade betalat Nordströms pr-byrå Prime fyra miljoner kronor för att påverka Socialdemokraterna i rätt riktning. Det fick många att känna sig lurade och att undra vems ärenden Niklas Nordström gick egentligen. Han har ett förtroende att bygga upp om han återvänder till politiken. Niklas Nordström gör klart att han inte tänker utmana Yvonne Stålnacke om uppdraget som första kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Det är till andranamnet han kandiderar, ingenting annat. Den markeringen har betydelse. Eftersom Socialdemokraterna tillämpar principen varannan damernas och redan har bestämt sig för Yvonne Stålnacke som förstanamn är det inte så konstigt att spekulationerna främst rör vilken man som ska bli tvåa. Ändå är det synd att Stålnacke för en så anonym tillvaro i debatten om Luleås nya kommunalråd. Som kommunstyrelsens nästa ordförande blir det hon som får den yttersta makten i politikens Luleå. Det verkligt väsentliga borde alltså vara hur Yvonne Stålnacke vill utveckla staden i sin nya och mäktigare roll. Förlegade myter om könen gör att bilden av makt ofta är en man. Kanske är det därför många verkar glömma att det är Yvonne Stålnacke som kommer att leda Luleå. Så länge hon har väljarnas och sitt partis förtroende. › Läs artikel