Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 17 april 2013

Norrbotten i ljus och mörker

av Åsa Petersen
Jag vill bara skriva om våren idag. Eller rättare sagt, jag kan bara skriva om våren idag.
Det har med ljuset att göra, jag sov inte så bra i natt. Jag vaknade för tidigt och sen låg jag och snurrade i sängen med vårkänslor. Måste nog skaffa mörkläggningsgardiner om det ska sluta pirra i magen. Fast vill jag det egentligen? Det är ju underbara veckor det här. När solen skiner allt längre dagar samtidigt som snön ligger kvar. Den vita marken och den blå himlen förstärker varandra så att själen måste vakna, göra sig beredd för sommar. Sen kommer tiden runt midsommar, då det aldrig blir mörkt. När det är svårt att skilja på skymning och gryning i det mjuka nattljuset. Alla vassa kanter försvinner, hjärtat tinar totalt och det går inte att sova, då heller. Fast det vill man ju ändå inte. Man vill bara vara vaken forever, för att det är sommar. Ja, jag vet att jag romantiserar våldsamt nu. Men jag har ju vårkänslor, vintern har ju varit så lång. Och allvarligt, det finns få platser på jorden som Norrbotten. Som har tillgång till så mycket ljus och mörker. Svartaste svarta eller ljusaste ljusa beroende på årstid, som ger plats åt extrema naturfenomen. Till exempel norrskenet. I vintras fick jag mejl av en tjejkompis söderöver som ville bjuda sin tjej på norrsken i födelsedagspresent. Det var det maffigaste hon kunde tänka sig. Jag förvandlades genast till en resebyrå. Googlade fram resor och boenden och guidade turer, med skotrar och hundspann och allt vad det var. Lärde mig vilka veckor chansen att se norrsken är som allra störst. Vi är bara människor, vi påverkas av mörker och ljus. Ibland tänker jag att det är min uppväxt i Norrbotten som har gjort mig till den känslomänniska är. Kanske har ljuset och mörkret satt sig i min själ och gjort mig sån här. Det är fint att tänka på.