Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av Norrbottens-Kuriren den 3 maj 2013

Upp till bevis om delade turer

av Åsa Petersen
Barnen fick sin skolmat i måndags. Det blev ingen strejk. I sista stund lyckades arbetsgivarna och facket enas om ett nytt avtal för de kommunalanställda. Lönerna höjs med 1700 kronor på tre år. Villkoren för visstidsanställda förbättras och de obetalda håltimmarna ska minimeras. Det är viktiga segrar för fackförbundet Kommunal, som uppenbarligen pressade arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting med sitt strejkhot. Kommunerna ville att föräldrarna skulle skicka med sina barn matsäck till skolan, varvid uppmaningen att anmäla kommunerna till Skolinspektionen spred sig som en löpeld i sociala medier. I skollagen står det ju att eleverna ska erbjudas näringsriktiga måltider. – Det känns bra att vi slapp gå till strejk för det var ganska självklara saker vi krävde. Jag vill tacka alla medlemmar och medborgare för jättestort stöd, säger Sofia Eriksson, ordförande för Kommunal i Norrbotten, till Kuriren. Omsorgen om barn och gamla är välfärdens kärna. Välfärdsarbetarna sliter hårt och får ofta höra hur viktiga de är för vårt land. Ändå har de lägre löner och sämre arbetsvillkor än de flesta andra. Det har naturligtvis med kön att göra. Kvinnors arbete värderas fortfarande inte lika högt som mäns. Uråldriga föreställningar om att kvinnor inte jobbar ”på riktigt” – och har en man som försörjer dem – lever kvar. Det gör att kvinnodominerade yrkesgrupper förväntas acceptera det mesta. Obetalda håltimmar, eller delade turer som det också kallas, är ett exempel på det. Att jobba några timmar på morgonen och några på kvällen – utan att ha något val och utan att få betalt för håltimmarna mitt på dagen – är verklighet för många undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter. Även bussförare arbetar delade turer. Men det är ett mansdominerat yrke, så där är det vanligt med ekonomisk ersättning för håltimmarna. Många bussförare kan dessutom välja mellan att köra delade turer och att arbeta helg. Norrbotten är värst i landet på delade turer, visar en undersökning från Kommunal som jag tidigare har skrivit om. 32 procent av de norrbottniska kommunalarna arbetar delade turer. Genomsnittet i Sverige är 24 procent bland kommunanställda och 22 procent bland privatanställda. Äldreomsorgen i Norrbotten har en extrem situation. Där arbetar nästan 80 procent av Kommunals medlemmar delade turer. Att jämföra med Stockholm, där motsvarande siffra är drygt 25 procent. Samma undersökning visar att bara 10 procent av de som arbetar delade turer är positivt inställda till det. Dagliga känslor av stress, trötthet och otillräcklighet är vanliga. Det är inte så konstigt. Forskningen har slagit fast att delade turer ofta innebär problem med att få ihop sociala relationer, familjeliv och barnpassning. I Luleå har de delade turerna länge varit en het politiskt fråga. I slutskedet av valrörelsen 2010 var opinionen så stark att kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) tvingades lova att de ofrivilliga delade turerna skulle avskaffas. – Vi har sagt att frågan ska lösas och att vi ska skjuta till pengar om det krävs, sa Stålnacke till Kuriren så sent som i december 2012. Avtalet mellan SKL och Kommunal kommer som en viktig påminnelse. Nu är det upp till bevis, dags att gå från ord till handling. Naturligtvis kommer det att kosta att avskaffa de ofrivilliga delade turerna. Det är en prioritering som både politikerna och vi skattebetalare måste vara beredda att göra. Det är inte rimligt att välfärdsarbetarna ska betala för kommunens service till medborgarna med sin egen hälsa. › Läs artikel