Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 26 juni 2013

Håll huvudet kallt och hjärtat varmt

av Åsa Petersen
Det här är min sista krönika i Regionala Nyheter innan semestern. Nu återstår bara Almedalsveckan i Visby, där jag hoppas springa på många norrbottningar. Sedan är det dags att stänga av datorn och logga ut i några veckor.
Häromkvällen roade jag mig med att ögna igenom mina krönikor hittills i vår. Det är tydligt att jag tampas med bilden av Norrbotten, både min egen och andras. Hela tiden återkommer jag till att vår region och våra människor inte ska särbehandlas. Vi måste få existera på samma villkor som andra – och mötas med samma respekt. Å ena sidan behöver vi erkännas som en närande region, inte en tärande:”Bara för att vi är färre som bor här uppe, innebär inte det att vi bidrar mindre. Tvärtom. Alla vet att de norrländska naturrikedomarna är oerhört viktiga för Sveriges försörjning. Våra kulturarbetare når människor över hela världen.” Å andra sidan vill jag inte veta av den här exotismen som säger att norrbottningar är så mycket mer rejälare och hederligare än andra: ”Att höja norrbottningar till skyarna innebär på samma gång att klumpa ihop oss till en enda sorts människa, en särskild sort långt borta som skiljer sig från andra. Det blir vi och dom igen, om än i positiv anda.” En annan gång kritiserar jag TT, Tidningarnas Telegrambyrå, som bestämt sig för att lägga ner sin Norrlandsbevakning: ”Den bistra sanningen verkar vara att TT väljer att stänga sina Norrlandskontor för att de inte tycker att Norrland är nog viktigt, oavsett vad som händer här. Vi som bor i norr har all anledning att protestera mot ett sådant inskränkt perspektiv på Sverige.” Norrbotten är min del av världen. Jag har valt att bo här av en anledning. Det innebär inte att jag tänker ägna mig åt reservationslösa Norrbottenshyllningar i den offentliga debatten. Men det innebär heller inte att jag tänker vara med och bekräfta omvärldens fördomar och myter om vårt län. Att risa och rosa – att kunna se både det onda och det goda – det är regional utveckling för mig. Att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt, är ett annat sätt att uttrycka det på. Glad sommar!