Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av Norrbottens-Kuriren den 30 augusti 2013

Let’s go, det är dags för supervalår

av Åsa Petersen
Det är supervalår i Sverige 2014. Val till både kommuner, landsting, riksdag och EU-parlamentet. Av allt att döma har supervalåret redan börjat. ”Reinfeldt förbereder sig på val – med viktnedgång” skrev Aftonbladet i onsdags. Tonläget i den politiska debatten skruvas upp och partierna samlas för att utse sina kandidater. Det är lätt att snöa in på det politiska spelet. Både när det gäller maktkampen inom och mellan partierna. Men svenska val handlar inte bara om vem som ska bestämma. Utan också vad som ska bestämmas. Härmed ber jag att få lista de viktigaste sakfrågorna i Norrbotten inför valen 2014. ¤ Arbete Arbetslösheten sjunker i Norrbotten. Men alldeles för många, särskilt unga, har fortfarande inget jobb att gå till. För Norrbotten är det en särskilt stor risk. Vi är ett län där fler dör än föds. Stora pensionsavgångar väntar. Det innebär att allt färre ska försörja allt fler. Politikerna måste göra allt för att skapa en arbetsmarknad där alla kommer till sin rätt, där ingen stängs ute och diskrimineras. ¤ Välfärd Skola, vård och omsorg. Detta uttjatade mantra som ändå är fundamentet för människors trygghet i ett samhälle. Hur ser vi i Norrbotten till att alla kan lita på att välfärden finns till för dem? Det handlar om allt från hur välfärden ska organiseras – offentligt eller privat – till hur den ska finansieras i ett län med en åldrande befolkning. Eller för att ta ett brännande exempel från den gångna veckan, den grova misshandeln på Lundsberg som sedermera stängdes av skolinspektionen: Hur ser vi till att alla elever kan vara trygga i skolan? Att ingen hamnar ensam och hotad i ett hörn? ¤ Näringsliv Norrbotten är ett län med stora resurser. Inte bara när det gäller skog, malm och vatten. Även när det gäller kultur, kunskap och människor som jobbar livet ur sig för att förverkliga sin livsdröm. Hur får vi alla dessa näringar att samexistera? Hur skapar vi ett län där både människan, naturen och industrin får plats? Den intensiva debatten om hur gruvnäringen krockar med andra näringar visar att Norrbottens politiker måste ge bättre svar på detta. ¤ Normkritik De stora basindustrierna har gett vårt län en manlig självbild. Norrbottningen är av tradition synonym med en man. Och en riktig man är vit och heterosexuell, det vet ju alla. Norrbotten förlorar på det. I ett län där mansnormen, vithetsnormen och heteronormen råder kommer inte människor till sin rätt. Alla som inte är exakt ”som man ska” känner sig kvävda och börjar fundera på att dra härifrån. Att tala om jämställdhet och mångfald är på modet bland makthavare i Norrbotten. Men när makten manifesterar sig sker det ofta helt utan normkritik. ¤ Stoppa rasismen Denna fråga hör egentligen ihop med alla ovanstående. Partiernas kandidater i supervalåret 2014 måste våga stå för skillnaderna i politiken – att det faktiskt spelar roll hur människor röstar. Om alla etablerade partier samlas i en enda smet i mitten kan främlingsfientliga krafter glida in i våra beslutande församlingar på en räkmacka. Då kan rasister utmåla sig som det enda riktiga alternativet till ”etablissemanget”. När de egentligen bara är intresserade av göra vissa människor till syndabockar utifrån en främlingsfientlig agenda. Och ett främlingsfientligt Norrbotten är ett län som förtvinar. Ja, ni ser. Valfrågorna i Norrbotten skiljer sig inte nämnvärt från de nationella eller europeiska. Det är en självklarhet. Norrbotten är en region i världen och det ska vi fortsätta vara. Nu är dags för politikerna att förklara hur, när de söker väljarnas förtroende för nästa mandatperiod. Let’s go, supervalår! › Läs artikel