Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 6 november 2013

Nu kommer ärkeflatan till Norrbotten

av Åsa Petersen
Om det var debatten om homoadoptioner som fick mig att börja skriva om hbt-frågor på 1990-talet, så var det Mian Lodalen som introducerade mig för den stockholmska hbt-rörelsen på 2000-talet. Bjöd in mig till klubbar och släpade med mig på manifestationer. I höst är hon i länet för att delta i mångfaldsturnén ”Norrbotten för vem?”
Mian Lodalen skriver på sin Facebook: ”Hello Norrbotten! Arvidsjaur, Boden, Luleå, Överkalix, Pajala… Nu kommer ärkeflatan med sin regnbågshistoria. Norrbottenteatern har körschema. Hoppas vi ses!” Ärkeflata är faktiskt ingen överdrift. Mian Lodalen var med och introducerade ordet ”flata” i Sverige – fyllde det med stolthet. De senaste årtiondena har hon som författare, journalist och debattör gjort stora insatser för både hbt-rörelsen och feminismen. Med humor och elegans sågar hon manssamhället var än det gör sig påmint. Normkritiken är ständigt närvarande. På West Pride i Göteborg i somras frågade Mian  ut Mona Sahlin om hur det känns att vara hetero: ”När berättade du för din familj att du var heterosexuell? Hur GÖR ni egentligen i sängen?” Kort sagt – Mian Lodalen är en utmärkt föreläsare på mångfaldsturnén ”Norrbotten för vem”? Under hösten får fem orter i länet besök av bland andra jämställdhetsgurun Gertrud Åström, den normkritiska författaren Lawen Mohtadi och islamofobiexperten Mattias Gardell. Norrbottensteatern, Rättighetscentrum Norrbotten och Sensus Studieförbund är arrangörer. I inbjudan skriver de att en av förutsättningarna för mångfald i praktiken är att vi alla har kunskap om hur olika verkligheten kan te sig beroende på vilka är: ”Den kunskapen vill vi vara med och förmedla. Mångfald? Ja tack! Jag är övertygad om att turnén inte bara stärker förståelsen för behovet av mångfald – utan även stärker alla de norrbottningar som redan idag utgör mångfalden. Alla homosexuella, bisexuella och transpersoner till exempel – som alldeles för ofta får veta att de inte duger enligt normen och därför kan stanna kvar i garderoben. Eller aldrig borde ha kommit ut ur den. Vi kan alla emellanåt behöva en portion ärkeflata i form av Mian Lodalen, som sparkar uppåt istället för neråt. Som ser mångfald som en självklarhet snarare än en möjlighet. Svaret på frågan ”Norrbotten för vem?” är ju naturligtvis ”Norrbotten för alla!”