Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 18 december 2013

Dags för regnbågsfärgade hockeyklubbor

av Åsa Petersen
Jag är ingen vidare hockeytjej, det ska erkännas. Jag är en typisk medgångssupporter som följer hockeyn när Luleå är i slutspel och när det svenska damlandslaget gör succé. Men jag fattar ju var jag bor. Jag vet vad hockeyn betyder för folk i Norrbotten – oavsett vilket lag de håller på.
Därför är jag så glad att RFSL och Svensk Hockey nu kör igång Powerplaykampanjen. ”Vi samlar de röster som tycker att hbtq-personers mänskliga rättigheter är en självklarhet”, står det på hemsidan. Kampanjen lanseras med mindre än två månader kvar till OS i Sotji, där modiga elitidrottare förhoppningsvis kommer att protestera mot Rysslands antigaylagar. Förbundskaptenen Pär Mårts säger: ”Jag tycker att det är självklart att varje person, oavsett sexuell läggning, ska få idrotta. Det är viktigt att varje människa ska få vara lycklig.” Landslagsmålvakten Kim Martin Hasson fortsätter: ”Jag ställer mig bakom powerplaykampanjen för att jag tycker att det är rätt sak att göra. Alla är lika mycket värda!” Idrotten har svårare än andra samhällsarenor att göra upp med homofobi och sexism, inte minst på grund av förlegade maskulinitetsnormer. Fortfarande är det stor sensation när elitidrottare kommer ut som hbt-personer. Ett förfärande kvinnohat har östs över damlandslaget i fotboll i sociala medier. Och än idag är det okej, eller i alla fall inte uteslutet, att ropa sexistiska och homofobiska glåpord i upphetsningen över en hockeymatch. Det är synnerligen allvarligt – inte bara för alla de idrottare som tvingas kvar i garderoben för att platsa i sina lag och hos fansen. Även för att sport spelar så stor roll i vårt samhälle. Väldigt många människor samlas runt idrotten och då duger det inte att bara snubbar och heteron anses värda att respektera i den gemenskapen. Det är helt enkelt inte sportsligt. Om länets hockeylag vill ge Norrbotten en julklapp, så önskar jag att de spelar med Powerplaykampanjens regnbågsfärgade klubbor i sina första hemmamatcher 2014. Det vore ett fint ställningstagande.