Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 19 mars 2014

Tornedalen är stort nog för Pride

av Åsa Petersen
Jag dör så coolt. I sommar arrangeras Tornedalen Pride för första gången, i samband med Pajala marknad. Det mina vänner, är ett stort steg framåt för Norrbotten.
– Vi vill att Pride inte ska vara något som bara finns i städerna. Vi vill att det ska finnas i Tornedalen också, säger arrangören Johanna Sirkka till Radio Norrbotten. Pride Tornedalen, som den nybildade föreningen heter, presenterade sig förra veckan. Mottagandet i sociala medier blev översvallande. När jag skriver det här har Tornedalen Pride snart 2000 likes på Facebook. Visst finns det hatare också. Men de kompenserar sitt skrala antal med sin höga volym. Tornedalen Pride är här för att stanna och har redan fått ett särskild plats i många norrbottniska hjärtan. Det är inte så konstigt. Författaren Mikael Niemi har förklarat innebörden av ordet knapsu. I den hyllade romanen Populärmusik från Vittula skriver han: ”Man kan säga att mansrollen i Tornedalen går ut på en enda sak. Att inte vara knapsu. Det låter enkelt och självklart, men det hela kompliceras av olika specialregler som det ofta tar tiotals år att lära sig.” Motorer är manliga, men bränsledrivna motorer är mer manliga än elektriska. Bilen är inte knapsu, men hur är det med att dammsuga den? ”Det kunde räcka med en så oförarglig sak som att ha på sig en röd mössa. Då kunde man halka dit för flera veckor framåt, och tvingas slåss och härja och utföra dödsföraktande ritualer innan man sakta segade sig upp ur knapsuträsket.” Mikael Niemi skriver med glimten i ögat och lockar till många skratt. Visst finns det rum för överdrifter i hans berättande. Men det råder ingen tvekan om att könsrollerna i Tornedalen länge har varit både konservativa och stereotypa. Det drabbar människor som inte lever upp till hur kvinnor och män ”ska vara”. Ja, som inte ens är heterosexuella. ”Även jag ska kunna hålla den jag älskar i hand på gatan”, säger David Forsgren, en av Tornedalen Prides arrangörer, till gaytidningen QX. – När jag var yngre sa en av mina vänner att det var så skönt att bo i Pajala, eftersom det inte finns några bögar här. Och en lokalpatriot jämförde bögar med pedofiler. Så kan det naturligtvis inte fortsätta. Tornedalen är alldeles för stort för att vara inskränkt. Där måste det finnas plats för alla, där måste det kunna rymmas en människa av varje sort. Inte minst för framtidens skull. Det har Pajalas kommunalråd Kurt Wennberg fattat. – Vi har ett mål i kommunen om att bli 10 000 invånare 2020 och då måste alla känna sig trygga och välkomna. Därför är det självklart för oss att stå bakom en vision om ett öppnare Tornedalen. Pajala, gör er redo för världens roligaste kärleksfest.