Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 27 maj 2014

Frisyrer för människovärdet

av Åsa Petersen
Mió Evanne och hans stora kärlek Sebastian driver en frisörsalong där människor har rätt att vara sig själva. Så visar de att företagande och samhällsengagemang kan gå hand i hand – och bli en strålande affär.
Årets företagare i Luleå heter Mió Evanne. På näringslivsgalan i fredags tog han emot sitt pris. Norrbottens-Kuriren rapporterade att många kvinnor i publiken jublade. Mió Evanne svarade snart på Facebook: ”Jag hörde även galet många män som liksom brunst-brummade fram mig på sina håriga armar!” Att just Mió Evanne vinner den prestigefyllda titeln är viktigt av flera anledningar. Sax och Maskin har under åren gjort sig känd som Luleås mest normkritiska frisörsalong. Dit kommer människor från hela Norrbotten för att slippa förlegade förväntningar om hur kvinnor och män ”ska” vara och se ut. Mió Evanne och hans frisörer ser människor istället för sexualiteter och kön. Därför är det så många som går ut därifrån med både en ny frisyr och känslan att äntligen få vara sig själva. Självklart ska ett sådant företag, och en sådan frisör, hyllas. Den tiden är förbi då framgångar inom näringslivet bara räknades i kronor och ören. Det råder ingen tvekan om att Sax och Maskin gör goda ekonomiska resultat. Men de bidrar även till Luleå som stad, och Norrbotten som län, genom att flytta fram gränserna för vad människor kan vara och göra. Mió Evanne är inte bara frisör. Han är dessutom skribent – och låt mig säga estradör. Runt honom är det aldrig tråkigt. Det händer ständigt något nytt, ofta galet och oväntat. Mió Evanne missar aldrig chansen att mitt i alla glamourösa eskapader ta ställning för mänskliga rättigheter. Hans blogg Mon ami Mio är en av Sveriges mest lästa hbtq-bloggar. Med en stor portion självdistans och humor pendlar den mellan högt och lågt. Kampen för alla människors rätt att vara sig själva kan drivas på många sätt. Mió Evanne och hans stora kärlek Sebastian har valt att driva en frisörsalong där människor har rätt att vara sig själva. Så visar de att företagande och samhällsengagemang kan gå hand i hand – och bli en strålande affär. Det är inget mindre än hållbar tillväxt och regional utveckling i praktiken. Sax och Maskins frisyrer är med och höjer det norrbottniska taket. Livsutrymmet ökar och luften blir lättare att andas. Oavsett om du väljer en taggig snagg eller ett långt svall.