Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 25 juni 2014

Samisk samtidskonst är fri

av Åsa Petersen
Det går inte att göra någon uppdelning i samisk konst och ”vanlig” konst. Den samiska konsten är lika generell eller specifik som all konst måste få vara. Lika obändig och fri, existerande helt på konstnärens villkor.
En kvinna ber mig att fotografera henne framför ett verk om samisk stolthet. Det är gjort av pseudonymen Suophanterror som gör propagandaposters från Sápmi och sprider dem i sociala medier. Kvinnan berättar: – Mamma sa alltid att du ska vara stolt att vara same. Jag svarade att jag inte kunde vara stolt över det, jag är ju bara född till det. Men jag är glad att vara same. Vi befinner oss på vernissaget för utställningen Sámi Contemporary som visas på Norrbottens museum i sommar. Över 20 samiska konstnärer från Norge, Sverige och Finland visar nutida verk – några gjorda särskilda för utställningen. Här finns till exempel Britta Marakatt-Labbas otroliga verk Event In Time. Hon har broderat de förtrycktas historia på tyska säckar kvarlämnade i Nordnorge efter andra världskriget. Jag faller även för Per Isak Juusos serie Ve-Mod. Över hundra ansikten karvade i ben står på funna bitar av björk. De bildar en både melankolisk och viljestark massa. Det blir omöjligt att inte se individen i kollektivet. Utställningens curatorer är Jan-Erik Lundström, chef på Norrbottens museum, och Tuija Hautala-Hirvioja, professor i konsthistoria vid University of Lapland. I utställningskatalogen skriver Lundström: ”Samisk nutida konst är inte bara en annan plats, en outsider, en ö, en fristad. Den är lika protektionistisk eller isolationistisk som den är invaderande och assimilerande. Den inkorporerar majoritetskultur, för dialog med mainstreamkonsten och undergräver kolonisatören.” Kort sagt: Det går inte att göra någon uppdelning i samisk konst och ”vanlig” konst. Den samiska konsten är lika generell eller specifik som all konst måste få vara. Lika obändig och fri, existerande helt på konstnärens villkor. Jag tänker att det är en viktig ståndpunkt. Förtryckare har alltid ett behov av att definiera de förtryckta som ”de andra”. Och människor som förtrycks måste vägra att acceptera en sådan rollfördelning, som slår fast vad som är regeln och vad som är undantaget. Samisk konst har en viktig roll i att skildra koloniseringens historia och nutid – men samisk konst kan aldrig reduceras till bara en kampmetod. Den samiska nutida konsten gör vad den vill med sin tradition och formar sin egen framtid – i det ligger dess största frihetsbudskap. Det är som med Per Isak Juusos många ansikten. Människor förenas av sina upplevelser. Tillsammans kan de bilda front mot sina förtryckare. Men vi har alla våra individuella särdrag och måste respekteras för det. Eller som min pappa brukar säga: Det finns bara en människa av varje sort.