Åsa Petersen

Min hyresvärd och jag

3 november 2009

Jag har fått ett märkligt brev från min hyresvärd. Såhär står det:

“Vi har vid ett flertal tillfällen mottagit klagomål från boende på [min adress att det förekommer störningar från vissa lägenheter. Detta är inget som vi som hyresvärd tolererar. Om du upplever att det förekommer störningar vill vi att du fyller i bifogad störningslista och lämnar in till oss senast 16 nov 2009.

På nästa sida finns ett formulär med kolumner för datum, klockslag och beskrivning av störningen.

Min första reaktion var ängslan. Jag har aldrig hört ett knyst från mina grannar, så jag började så klart oroa mig. Är det jag som stör? Som skrattar för högt, diggar för hårt, gråter för förtvivlat? Fram till den 16 november kommer jag att hälsa extra vänligt på mina grannar, och undra om de inte blänger lite ändå. Jag är nog inte ensam om det på min adress.

Min andra reaktion, som fortfarande håller i sig, var ilska. Min hyresvärd får väl ändå ger sig. Vi lever inte i något Orwellskt samhälle. Inte på Kuba heller, för den delen. Jag tänker inte ange mina grannar på något störningsprotokoll. Om någon stör mig går jag och knackar på (Jag lovar, jag vågar, jag har gjort det flera gånger i Stockholm.) Om inte det hjälper får jag väl ringa min hyresvärd. Som borde ha ryggrad nog att reda upp konflikten mellan oss inblandade utan att dra in alla andra grannar.

Min hyresvärd påminner om de föräldrar till barn i min högstadieklass som ville att vi elever skulle svara på en enkät om varandra: Vem röker? Vem dricker? Man får vara glad att de inte frågade vem som lyssnade på dödsmetall, vem som hånglade runt, vem som var flata eller bög. Och att klokare föräldrar satte stopp för angiveriet innan enkäterna hade samlats in.

Nej, jag behöver inget störningsprotokoll över mina grannar. Däremot skickar jag gärna en klagomålslista till hyresvärden. Jag flyttade in den 1 juli, men någon namnskylt har jag ännu inte fått. Och besiktningsprotokollets olika anmärkningar har ännu inte blivit åtgärdade.

Hehe, kanske borde jag gå med i Hyresgästföreningen som jag går på.

God kväll.

2 kommentarer

 1. John säger:

  Bor man i lägenhet med människor runt omkring sig så får man lov att visa hänsyn.

  Hänsyn är enligt mitt sätt att se det förståelse för att liv ska levas. Du ska visa hänsyn för att din granne då och då vill ha en fest där folk skrattar och musik spelas på skönt hög nivå. Du ska visa hänsyn för att någon kan ha glömt att hämta upp tvätten eller kanske inte hunnit med att städa i precis varje hörn av tvättstugan. Var glad åt barn och hundar som syns, låter och kanske inte alltid skrapar av skorna/tassarna på väg in från utelek.

  Det finns så många villawannabees som inte har förståelse för att andra inte kan leva sitt liv lika perfekt och obemärkt som de gör. Ta det lugnt. Gläds åt livet runtomkring. Hälsa glatt på din sura granne och lev livet.

  Hyresvärdar som inte fattat att hyresgäster faktiskt betalar för viss service och inte bara är en källa till evigt besvär, borde genast leta upp en annan verksamhet att syssla med.

 2. Åsa Petersen säger:

  WORD! Du inspirerade mig att skriva ett brev till hyresvärden.

Skriv en kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *