Åsa Petersen

Pangkakor, of course

1 november 2009

Jag var bjuden på en underbar söndagsmiddag ikväll. Erik, 3, stod självklart i centrum av kalaset. Så till kaffet såg vi Pettson och Findus.

Eftersom Pettson lagar pannkakstårtor, byggda på höjden med grädde och sylt så att de svajar, kom vi snabbt in på diskussionen: Heter det plättar eller pannkakor?

Det är alltid samma sak. Sörlänningar hävdar att det heter pannkakor. Norrlänningar svarar att det heter plättar. Då frågar sörlänningarna: Men vad heter i såna fall den lilla sorten? Det heter småplättar! ropar norrlänningarna.

På Facebook finns det grupper som engagerar sig i denna strid.

Hörni, jag har lösningen. Det heter pangkakor, så klart. Härligare ord finns inte.

4 kommentarer

 1. Rose-Marie Sandelius säger:

  UNDERBART ORD..klart att det heter pangkakor ;)

 2. E säger:

  Vad glad jag blir att du äntligen bloggar igen! :) Men det är ju solklart att det man gör i ugn heter pannkakor, och det man steker heter plättar. Den lilla sorten är en miniversion av plättar så det fattar väl vem som helst att enligt logikens lagar så heter det ju småplättar. Lätt som en plätt!

 3. Mats säger:

  Min mamma kommer från Norrbotten och hon kallar pannkakor pannkakor och plättar för plättar. Så det finns nog lite lokala variationer. Men jag är lite nyfiken; vad heter pannkakstårta i så fall? Plättårta?

 4. Åsa Petersen säger:

  Rosen: Helt klart på tio-i-topp-listan över underbara ord.

  E: Jag följer din blogg, vet du.

  Mats: Det heter pangkakstårta! :)

Skriv en kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *