Åsa Petersen

Kära Gudrun!

14 januari 2011

Varje gång Gudrun Schyman avgår från en post svider det i mitt hjärta. Hon är outstanding i svensk politik, tillsammans med Maria Wetterstrand och Mona Sahlin. Tänk om dessa tre kvinnor hade enats i ett politiskt initiativ. Vilket röj det hade blivit!

Gudrun Schyman backar aldrig för en debatt. Hela hennes stolta hållning signalerar att nu, ärade herrar, lyssnar ni på mig. Sedan kritiserar hon de allra största orättvisorna på ett fullkomligt sylvasst sätt. Det finns få svenska politiker som kan mäta sig med henne i retorisk förmåga.

Kanske beror det på att Gudrun Schyman är fullständigt orädd. Hon är inte så noga med sitt anseende, men hon är noga med att våga sätta fingret på alla ömma punkter. Under hennes snabba och smarta blick vrider sig manssamhället som en mask.

Vänsterpartiet vann stora framgångar under Gudrun Schymans ledning. Hon förändrade bilden av den svenska vänstern, dammade av den och uppdaterade den. Det är synd att Vänsterpartiet inte förmådde fullfölja hennes linje när hon tvingades avgå.

För Feministiskt Inititativ har det inte gått lika bra. Det beror mer på Sverige än på Schyman. En så glasklar, uppnosig feminism är vårt land uppenbarligen inte redo för.

5 kommentarer

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *