Åsa Petersen

Att möta sina rädslor

10 april 2011
Imorgon och på tisdag ska jag hålla skrivarverkstad för högstadieelever på Kulturens Hus i Luleå. Och prata på stora scenen om rätten att vara sig själv. Det är nämligen dags för jätteviktiga Inspirationsdagar. Jag kan inte minnas när jag senast mötte mina rädslor på det sättet. Förra gången jag pratade inför högstadieelever gick jag själv i högstadiet och blev avbruten av de tuffa killarna i klassen, som skrek från sina rader längst bak i klassrummet: ”ÅH FY FAN VAD DU STAMMAR. OM DU INTE KAN PRATA NORMALT KAN DU LIKA GÄRNA HÅLLA KÄFTEN.” Jag var inte så ofta med på glosförhören, som ni förstår. Jag gömde mig på skoltoaletten tills jag visste att det var över. Då kom jag mycket för sent med en irriterad lärare som följd. Imorgon är det alltså dags. Jag är livrädd men jag måste göra det här. Man får höja sin röst fast man stammar. Till alla fjortisar som undrar om de har rätt att vara sig själva måste jag säga: ”Man får det. Jag står här. Jag överlevde.” Om ni någonsin tvivlar, skriv för livet. Orden måste komma ut. I hemlighet, om det måste vara så. På papper, om inte annat. Du har din röst och jag har min röst och våra röster är värda att höras. Det var skrivandet som räddade mig. För många skribenter är det skrivna ordet en glädje, ett sätt att förändra världen, en karriär. För mig är skrivandet allt det. Och ett sätt att överleva. Först när orden flöt ut över pappret, ingen ropade att jag skulle hålla käften, visste jag att jag hade rätt att existera.

1 kommentar

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *