Åsa Petersen

Näringslivsgalan: No Woman No Cry

14 maj 2011
16 män och 2 kvinnor. Så såg det ut när de nominerade till näringslivets pris i Luleå presenterades. Jag skrev en kritisk krönika i NSD. Hur gick det sedan? I går var det näringslivsgala i Luleå. Följande vinnare utsågs: Årets företagare: Kurt och Per Johansson, Norrlandsjord Årets unga företagare: Anders Hellman, Subar AB Årets tillväxtföretag: Mens fashion i Luleå AB (Hanzéns) Årets nyetablering: Mindfulnesscenter AB Årets varumärke: Luleå hockey Årets energipris: Max hamburgerrestauranger Årets jämställdhetsstipendium: Ingela Lekfalk Årets företagarstipendium: Åsa Wallin, fårfarmare Folkets förebild: Helena Jönsson, Centek/Magma Analysen är lika självklar som smärtsam. Näringslivets sex ordinarie priser gick till män. De tre övriga priserna (jämställdhetsstipendiet som instiftades i kölvattnet efter min krönika, företagarstipendet som utses av Luleå kommun och folkets förebild som röstas fram via sms) gick till kvinnor. Näringslivets pris är med andra ord precis lika gubbigt som förut. Det var pinsamt symptomatiskt att middagsunderhållningen bestod i allsång till Bob Marleys No Woman No Cry. Jag kan inte annat än att hålla med Ingela Lekfalk, den mycket välförtjänta jämställdhetsstipendiaten. I sitt tacktal sa hon: ”Jag tycker att det är bra att Luleå Näringsliv har instiftat det här stipendiet. Men samtidigt tycker jag det är sorgligt att vi 2011 behöver ett jämställdhetspris för dem som arbetar med jämställdhet. När det inte längre behöver delas ut är jag riktigt glad.”

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *