Åsa Petersen

Hur var det nu med medborgarskapet?

11 oktober 2011
Håkan Juholt utreds för bedrägeri och hela det socialdemokratiska havet stormar. Väljarnas förtroende sjunker som en sten till havsbotten medan Socialdemokraternas höjdare mangrant sluter upp i Håkan Juholts livbåt. Jaja. Nu ska jag försöka sluta med tröttsamma marina liknelser och påminna om en sak som visserligen har hamnat i skymundan från bidragsskandalen, men som oroar mig kraftigt. I fredags, samtidigt som Juholt fick avbryta ett vu-möte för att svara på mediernas frågor om bostadsbidraget, gick Malmös S-märkta kommunlråd Ilmar Reepalu ut och föreslog temporära medborgarskap. Det är inget annat än klassisk Sverigedemokratisk politik. Socialdemokraternas rättspolitiske talesman Morgan Johansson stödde förslaget. Men den interna proteststormen blev total. Maryam Yazdanfar, Ardalan Shekarabi, Jytte Guteland och Mona Sahlin visade sådant civilkurage att Morgan Johansson tvingades ta tillbaka sitt uttalande. Även Håkan Juholt dementerade att temporära medborgarskap var partilinjen. Nu hävdar allt fler källor att Morgan Johansson hade klartecken från partiets högsta ledning, lika med Håkan Juholts stab, att stödja Ilmar Reepalus förslag om temporära medborgarskap. Socialdemokraterna verkar alltså ha en partiordförande som kan tänka sig att stödja SD-politik. Om Socialdemokraterna någonsin kan kravla sig upp ur den djupa förtroendekris man nu befinner sig i, och lyckas föra en politisk debatt om sakfrågor igen, är det mänskliga rättigheter och demokrati som måste stå högst upp på agendan: Hur ska Socialdemokraterna åter bli ett trovärdigt antirasistiskt alternativ?

2 kommentarer

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *