Åsa Petersen

Några ord till Miljöpartiet

30 oktober 2011
Maria Wetterstrand, Qarin Johansson, Anders Wallner, Per Garhton, Barbro Hedvall och jag, fotade av Fredrik Hjerling. Fler foton från jubileumspanelen kan ses här. I går deltog jag i Miljöpartiets jubileumspanel på deras 30-årsfirande i Västerås. Det blev en intressant, livlig och rolig debatt om partiets historia och framtid. Det märks verkligen att Miljöpartiet har medvind nu. De sjuder av framtidstro. Det kändes både i plenisalen och på den efterföljande festen. Men. Jag vill utfärda ett viktigt MEN. Medvind kan lätt förvandlas till hybris. Miljöpartisterna i panelen berättade upprepade gånger om den maktfullkomlighet de har upplevt hos Socialdemokraterna, Sveriges dominerande politiska parti i många årtionden. Nu får Miljöpartiet se till att inte själva drabbas av samma stöddighet. I panelen sa jag att Miljöpartiet varit med och gjort Socialdemokraterna mer ödmjuka. Det rödgröna samarbetet lärde socialdemokratin att samarbeta på allvar, att lyssna på andra partier och forma nödvändiga allianser. När jag sedan hoppades på en rödgrön regering, formad av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, fick jag till svar att Miljöpartiet vill bilda regering själva. I mitt stilla sinne kan jag inte låta bli att undra: Behovet av ödmjukhet och politiska allianser gäller alltså inte Miljöpartiet själva, bara andra partier? I övrigt vill jag tacka Miljöpartiet för att de vågade bjuda upp idéhistorikern Erland Mårald, den liberala journalisten Barbro Hedvall och mig som socialdemokrat på sin interna scen. Så fungerar moderna politiska rörelser. De vågar lyssna på andra än redan invigda partigängare. Ps. Barbro Hedvall var debattens drottning. Den damen går inte av för hackor, med sin torra humor och stora analytiska förmåga.

3 kommentarer

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *