Åsa Petersen

Jag skäms över bastubrevet

16 februari 2012
– Norrbottens nya landshövding måste gilla att bada bastu, står det i ett pressmeddelande riktat till civilminister Stefan Attefall. Det är skickat av Jan-Erik Jaensson, vd för turistorganisationen Swedish Lapland. Han fortsätter: – Bastukulturen är mycket kraftigt rotad i länet och speciellt i Tornedalen. Du (Stefan Attefall) kommer ju från Västerbottens inland och vet säkert att många viktiga beslut fattas i bastumiljö. Sedan räknar Jaensson upp stora män som badat bastu: Urho Kekkonen, Ragnar Lassinantti och den nuvarande landshövdingen Per-Ola Eriksson. Det här pressmeddelandet hade kunnat avfärdas som ett klassiskt exempel på hur den manliga normen försöker reproducera sig själv. Män som vill att makten ska stanna hos männen ber föga förvånande om en ny manlig makthavare. Nu är det värre än så. Nu kommer kravet från chefen för Swedish Lapland. Jan-Erik Jaensson borde ha läst några attitydundersökningar om Norrbottensbilden. Han om någon borde veta att ett av Norrbottens största problem är gubbigheten. Glastaket för kvinnor är lägre och tjockare här. Uråldriga manliga nätverk fylls på med nya unga män, så kallade bra grabbar. Så hålls gubbigheten vid liv i generationer. Många viktiga norrbottniska beslut fattas fortfarande av män som badar bastu och groggar med andra män. I dessa bastusällskap är kvinnor sällan välkomna. Det behöver inte ens sägas. Finns det ingen dam- och herravdelning så är gemensamhetsbastun per automatik en herrbastu. Jag är fast övertygad om att vissa norrbottniska män väljer att fatta beslut i bastun just för att slippa jobbiga kärringar. Denna bastukultur, som i själva verket är en manlig maktkultur, är alltså Jan-Erik Jaensson stolt över. Han dristar sig till och med att vända sig till regeringen och kräva en ny landshövding som passar i bastun. Jag saknar, helt ärligt, ord för det. Särskilt som vi är så många norrbottningar – män och kvinnor, unga och gamla – som tillsammans försöker bryta gubbigheten. Vi möts i nya sammanhang och kretsar och försöker tänka nytt. Vi är en sorts fragmentarisk gerilla som kämpar för alla människors rätt att vara sig själva – oavsett sådant som kön, etnicitet och sexualitet. Vi orkar inte med mer diskriminering och vi vill att länet ska bli annorlunda. Norrbotten har aldrig haft en kvinnlig landshövding. Det är symptomatiskt. En annan sak som är symptomatisk för vårt län är att unga kvinnor flyttar härifrån. De drar ut i världen för att söka möjligheterna, bekräftelsen och karriären som de inte får i Norrbotten. För att de är kvinnor. Jag trodde att Swedish Lapland uppgift var att göra gott för vårt län. Ge norrbottningarna stolthet och våra gäster en positiv upplevelse. Jan-Erik Jaenssons pressmeddelande får motsatt effekt, kan jag tala om. Om jag läste det utan att vara norrbottning skulle jag aldrig i livet sätta min fot här. Nu läser jag det som norrbottning och skäms. —– UPPDATERING Detta är pressmeddelandet jag reagerar på: ”Nyhetsbrevet Riliis´n för fri disposition I höst kommer Per-Ola Eriksson att sluta som landshövding i Norrbotten. Vem blir hans efterträdare? -Den nya landshövdingen måste gilla att bada bastu, skriver Jan-Erik Jaensson, vd vid Swedish Lapland Tourism i ett brev till civilministern Stefan Attefall. -Bastukulturen är mycket kraftigt rotad i länet och speciellt i Tornedalen. Du kommer ju från Västerbottens inland och vet säker att många viktiga beslut fattas i bastumiljö, fortsätter han och påminner om den finske presidenten Urho Kekkonens välkända bastudiplomati. -Om den nya landshövdingen inte gillar att basta så blir det svårt för den personen och direkt impopulärt när landshövdingen färdas i Tornedalen, slutar Jan-Erik Jaensson som är medlem i Svenska Bastuakademien med säte i Kukkolaforsen vid den ständigt forsande livsnerven Torne älv. Den nuvarande landshövdingen Per-Ola Eriksson är en hängiven bastubadare och följer bastutraditionen som en gång i tiden skapades av den legendariske landshövdingen Ragnar Lassinantti. Han blev rikskänd då han visade sig naken i bastun på en bild som publicerades i riksmedia. För ytterligare information: Jan-Erik Jaensson Mob 070 XXX XX XX jan-erik@swedishlapland.com”

78 kommentarer

  1. Pingback: Öppet brev till Swedish Lapplands styrelse. | - Det perfekta livet

  2. Pingback: Whiskyns betydelse för ökad jämställdhet | Ulla Johanson

  3. Pingback: Generationsväxling i Norrbotten - kvinnorna tar över » Eljester Puls

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *