Åsa Petersen

Gotländsk bastudebatt

9 mars 2012
  Faksimil ur Gotlands Allehanda.   Bastudebatten sprider sig till Gotland. Näringslivschefen Anders Thomasson hävdade att det är en kompetensfråga att så få storföretag på Gotland har kvinnliga chefer: – Jag tror inte alls att det handlar om manligt ryggkliande, utan om att man väljer strikt efter kompetenskraven, sa han till Gotlands Allehanda. Reaktionen blev stark. Debatten rasade på nätet. Både Svenskt Näringsliv och enskilda företagare tog kraftfullt avstånd. – Det var uttalanden som är väldigt malplacé år 2012, sa landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård. Igår kväll, efter att ha förvärrat sitt första uttalande med nya uttalanden, mejlade Anders Thomasson en ursäkt till Gotlands Allehanda: ”Jag beklagar mitt uttalande i tidningen i dag (torsdag) som jag förstår kan uppfattas som nedsättande. Det är inte min uppfattning att kvinnor har sämre kompetens än män. Jag ber om ursäkt för detta uttalande och till dem som blivit illa berörda av detta.” Eva Buskas, nyhetschef på Gotlands Allehanda, drar paralleller till bastudebatten i Norrbotten: ”Vd:n i Norrbotten fick avgå efter bastubrevet. Thomasson borde åtminstone sättas på jämställdhetskurs.” Läs mer här och här.

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *