Åsa Petersen

Näringslivets Pris 2012 – en jämställd historia?

17 mars 2012
Jocke och jag har trevligt efter middagen på Näringslivsgalan 2011. Prisutdelningen var en mindre trevlig historia. Nomineringarna till Näringslivets Pris i Luleå 2012 är klara. Det ser betydligt bättre ut än 2011, då bara två av 16 nominerade företag hade en kvinna som högsta chef. I år är samma siffra sju av 18. Uppenbarligen har debatten från i fjol gett resultat. Då instiftades visserligen ett jämställdhetsstipendiumsiffra, men samtliga sex ordinarie priser gick  till män. Sympatiskt nog bestod middagsunderhållningen i allsång till Bob Marleys No Woman No Cry. I år finns chansen att göra om och göra rätt. Att sluta kvotera in män som pristagare bara för att de är män. Sju kvinnor av 18 nominerade betyder en procentuell fördelning på ungefär 40/60 till männens fördel. Då brukar man sägas ha uppnått relativ jämställdhet. Nu återstår att se om jurygrupperna förmår skapa ett jämställt gäng pristagare utifrån nomineringarna. Jag hoppas det. Och jag längtar till den dag då fördelningen bland de nominerade råkar bli 40/60 till kvinnornas fördel. Då har aktörerna i Luleås näringsliv verkligen slutat kvotera män till sina utmärkelser och slutat ta hänsyn till kön när de bedömer vad som är en bra företagare.

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *