Åsa Petersen

Om ni ska språktesta någon, ta mig först

12 juni 2012

Folkpartiet, var vänliga språktesta mig.

Jag stammar. Ibland går det knappt att höra vad jag säger. Antingen blir jag helt tyst en stund eller så hackar jag väldigt på en konsonant. När jag inte orkar stå för min stamning byter jag ut ord tills mina meningsbyggnader blir helt obegripliga. Folk måste säga ”Va!?” i ett kör.

Jag skulle aldrig klara ett av era språktest. Grejen med stamningen är nämligen att den blir värre om jag vet att jag inte får stamma. Om jag inte känner mig trygg med situationen och försöker prata ”rent”.

Folkpartiet, idag skriver ni i Dagens Nyheter att ni vill ha språkkrav för medborgarskap eftersom ”svenska språket är en av nycklarna in i det svenska samhället”. Vad ni egentligen gör är att kasta bort nyckeln till Sverige för alla som inte pratar som ni har bestämt.

Jag vet att ert förslag inte är tänkt att gälla mig. Ert språkkrav handlar egentligen inte om språk över huvud taget. Det handlar om föreställningar om vithet och svenskhet. Om att skilja ut vi från dom.

Ni har gjort det förut, i valrörelsen 2002. Då blev Leijonborg till Leijonkungen genom att föreslå samma språktest. Ni försökte gömma er flirt med främlingsfientliga stämningar bakom högfärdig socialliberal fernissa men budskapet gick fram exakt som ni ville ändå.

Folkpartiet definierade mångkultur som ett problem och nu hade alla som längtade tillbaka till Ny Demokrati ett alternativ i politiken igen. Dessutom ett alternativ som var rumsrent. Hederligt liberala Folkpartiet, för jösse namn!

Ert språkkrav för medborgarskap följdes av andra folkpartiförslag under devisen ”Att ställa krav är att bry sig”. En idé var att förbjuda andra språk än svenska i klassrummet. En annan att låta lärare agera spioner och anmäla islamistiska elever till Säpo.

Det blev inte verklighet av tokerierna men ni vände samhällsdebatten. Från och med sommaren 2002 kunde man ogenerat säga en hel massa saker om ”invandrare” och ”utlänningar” som man tidigare hade ställts till svars för. Moderaterna tog efter 2008 och skärpte sin retorik, bland annat med “svenskkontrakt”. Gemensamt lade ni grunden för Sverigedemokraternas intåg i riksdagen 2010.

Här var även Socialdemokraterna behjälpliga, vill jag tillägga, med sitt oförsvarliga misstänkliggörande av apatiska flyktingbarn.

Folkpartiet, varför är det dags nu igen, tio år senare? Är det för att Moderaterna kannibaliserar på de mindre partierna i alliansen? För att Fredrik Reinfeldt ogenerat vänder sig till ”etniska svenskar mitt i livet”? Känner ni att det är dags att ta strid om de sverigedemokratiska väljarna inför valet 2014?

Jag hoppas innerligt att inga andra partier följer efter. När etablerade politiska rörelser i panik försöker apa efter högerpopulister innebär det att hela samhällsdebatten flyttar i högerpopulistisk riktning. Då blir det en enda främlingsfientlig politisk smet. Som de ursprungligt främlingsfientliga självklart vinner, eftersom de har samhällsklimatet på sin sida och ingen är bättre på främlingsfientlighet än dem.

Jag står inte ut med den samhällsutvecklingen, Folkpartiet. Jag vill inte leva i ett sådant land. Jag ställer inte upp på era kategoriseringar av människor och jag tillhör inte ert vi.

Därför ber jag er: Om ni ska språktesta någon, språktesta mig först. Jag kommer inte att klara era krav men ni kommer inte att ta ifrån mig medborgarskapet för det. Det ska bli intressant att höra er förklara varför. Hur ni ska komma runt det uppenbara faktum att era språkkrav i själva verket är snäva krav på svenskhet.

31 kommentarer

 1. Martin Nyberg säger:

  De kan testa mig som tvåa! <3

 2. Conny säger:

  Tack Åsa för ett vasst , kunnigt och fint inlägg i denna viktiga debatt.

  /Conny

 3. Peter säger:

  Vad bra att du vet vad FP menar med sina förslag.

  Jag tycker det är bra att man ställer lite krav på invandrare, så att de snabbare integreras i samhället. Det vinner både de och vi på.

 4. Anonym säger:

  Finns ingen anledning att språktesta dig, du skriver ju MVG på provet med texten här.

  Spelar ingen roll om man stammar eller inte, man kan ändå språket och det är det det handlar om. Inte hur bra man är socialt. Skriva kan alla ändå göra (om man inte är analfabet).

 5. Önver säger:

  Bra skrivet! Håller med om att det handlar om att konstruera svenskheten genom att skapa det annorlunda. Så banalt och fegt att föra identitetspolitik på denna nivå.

 6. Peter N säger:

  Det är fråga om ett språktest, alltså hur väl man kan språket. Du försöker vända det till att det är ett taltest. Vad har din stammning att göra med att kunna språket eller inte???
  Snacka om äpplen och päron

 7. igor säger:

  Språktestet lär säkert ha en skriftlig del och då lär inte dina stammningsproblem spela någon roll. Om det inte är så att den är så otroligt allvarligt att du stammar även i skrift.

  Förövrigt är det nog inte någon som går på vad Lejonungen säger denna gången, allt under devise Fool me once, shame on you , fool me twice shame on me.

 8. Tom säger:

  Intressant! Jag hade ingen aning om att testet var existerande redan. Vart har du sett testet? Vore intressant att veta vilken nivå jag själv skulle hamna på. Men generellt är det väl rimligt att lära sig språket i det landet man bor i? Har långtgående planer på att flytta till Ukraina, och om det landet skulle ställa krav på mig att jag ska kunna ryska för att bli medborgare, så känns ju det ganska rimligt. Håller därför på och pluggar ryska på egen hand. Ha det gott!

 9. Heléne säger:

  Fast hur kan det vara främlingsfientligt att vi vill förstå varandra bättre? I mitt jobb skulle det underlätta massor. För att ett förslag som detta ska fungera ställs det förstås höga krav på att förutsättningarna för att lära sig språket ges och att det sker inom en skälig tidsram med hänsyn tagen till individuella förutsättningar.

 10. Arjun säger:

  Bra där Åsa!

 11. Maria Nyckelpiga säger:

  Ja men snälla ….!
  På något vis inbillar jag mig att FP inte avser att kasta ut alla som inte Talar helt felfritt (som dövstumma, barn , stammande, de med problem av olika slag .. Som tex att tala alldeles för fort) eller de med skrivsvårigheter.. Dyslexi eller svårigheter knutet till andra neuropsykiatriska problem …
  Men jag kanske är Dum och godtrogen nu?
  Folkpartiet kanske i själva verket är uppbyggt av en stor grupp ondsinta idioter??
  Nä…
  Jag tror inte det faktisk …
  (till att börja med pga att jag ogärna generaliserar och jag envisas med att vilja se det goda i människor . Men förstås också för att det är helt orimligt … )
  Nu vet jag ju inte (i likhet med dig) exakt hur dessa språktest ska utformas, men jag har svårt att tro att det är bara lingvistiska genier som “släpps igenom”…
  Däremot så vet jag att det blir problem om man inte kan förstå och/eller kommunicera språket där man befinner sig..

  I området där jag bor uppstod problem… Man (jag bland andra) försökte först tala och skriva på svenska … Fungerade inte … Försökte några gånger på engelska … Fungerade inte… Var på väg att testa franska och tyska , samt be någon översätta till arabiska och ett par afrikanska språk …. Men hyresvärden hann före och anställde en person till att medla och informera och förklara …
  Jag behöver inte gå in närmare på vad problem bestod i och vilka det gällde… Det räcker med att konstatera att det Var problem … Problem som kanske inte hade funnits om man bara hade kunnat kommunicera på den mest grundläggande och enkla nivån i det svenska språket ..

  Om man inte förstår varandra uppstår /fördjupas klyftan mellan människor … Och då blir det problem .. Och det mår alla sämre av …
  Eller ?
  Särskilt kul är det säkert inte heller att sitta inne och glo, i det närmaste handikappad av att inte förstå eller bli förstådd . Föreställer mig exempelvis en somalisk mamma… Som måste be sina barn om hjälp ständigt och jämt , där man behöver läsa eller tala svenska..
  Antagligen inte så trevligt för varken förälder eller barn i längden. …

  Det är väl inte ett straff att lära sig språket i det land man bor? I alla fall lära sig någorlunda bra… Så att livet fungerar ?

  Fast som sagt , egentligen vet jag för lite…
  – Är det tänkta och omtalade “språktestet” tänkt att garantera en grundläggande , ganska enkel nivå, av svenskan för att underlätta integrering och förbättrad livskvalitet? .. Eller är testet till för att utesluta, krossa och förinta folk ?

  Vad tror Du/ Ni ?

 12. Disa säger:

  Språktest behöver inte vara ett hot utan är en signal för en själv att / om man är i behov att lära sig mer av språket i det land man befinner sig i. Det underlättar ens vardag t ex att möta andra människor i det landet , förstå kulturen, underlättar att få arbete och umgänget på arbetsplatsen. Språktest har jag gjort och det var positivt för mig att få reda på ungefär vilken nivå jag befann mig på. Det var positivt och kan också vara bekräftande inte bara av ondo. Språk behöver vi för att kunna kommunicera med varandra och inte bli mer isoleradeän vad vi behöver.
  Allting är inte svart eller vitt!
  Pusspuss!

 13. Självklart finns det många fördelar med att kunna språket i det land man bor. Den drivkraften finns hos människor. Sen ska samhället erbjuda bra svenskundervisning och rätt föruts’ttningar att lära sig språket och den kulturella kontexten. Säkert ingår det prov och test när man pluggar dör att man ska få grepp om sin nivå. Men språktest får absolut inte vara villkoret för medborgarskap. Vi pratar om medborgerliga fri och rättigheter. Rätt att rösta i riksdagsval. Pass. Rätt till skydd. Medborgarskap kan i sig vara ett viktigt steg i integrationen.

 14. Fia säger:

  bra där heléne.

 15. Pingback: Dagens lästips! | Den vassaste kniven

 16. Marcas säger:

  Jag håller med Peter, varför ska det inte kunna ställas krav på att dom som kommer hit gör rätt för sig? Ska man kunna integreras så är det a och o att man kan det språk som talas i det land man emigrerar till, annars är risken stor att det blir ett utanförskap som är allt annat än positivt. Flyttar jag till ett annat land så kommer jag inte undan med att inte kunna tala det språk som talas där.
  Så vad är problemet?

 17. Wiktor säger:

  Underbart skrivet, delar vidare.

  Som dyslektiker skulle jag inte ha så höga poäng i det där testet heller.

 18. Östen Hannmyhr säger:

  Stort tack för det inlägget, Åsa! Förbaskat bra skrivet!

 19. Henrik säger:

  Det är väl ingen som påstår att det inte kan vara bra att kunna språk? Men om man tror att ett språktest löser problemet – eller ens är en viktig del av att lösa problemet med dålig integration så är det nog bra att vakna. Självklart begriper fp att ett språktest för medborgarskap inte löser några problem, och dessutom blir extremt svårt att genomföra på ett rättssäkert sätt. Ändå lägger de förslaget och säger att man får “diskutera detaljerna sedan”. och alla som tycker det är dodgy med utlänningar får ett legitimt paraply för sitt “jag är inte främlingsfientliga, men…” Inte så kul av ett “liberalt” parti.

 20. Tina säger:

  Vi kanske kan göra testet ihop, jag med svår dyslexi, (tackar rättstavningsprogrammet för hjälpen) och lätt för att prata tar den delen, så skriver du, för de kommer säkert att kräva både ett skriftligt och ett muntligt test och ihop fixar vi det nog galant. Du skriver vasst, korrekt och träffsäkert. <3
  Delar detta på min FB-sida.

 21. Lovisa säger:

  Bra sagt :)

 22. Linda Rubbestad säger:

  Tom- hur många läroböcker i svenska tror du att det går att få tag på i tex Irak? Självklart ska det sitta en bunt idioter och försvara FP.s förslag. Har ni inte fattat nånting? Har ni inte läst regeringens nya utredning om språktestet? Språktestet och den nya planen för SFI-utbildningen går bara ut på en enda sak- lär invandrare säga “tack, hej, ja, nej, goddag, välkommen åter” så att de klarar det enklast tänkbara jobbet, och inte kunna komma med motargument när arbetsgivaren erbjuder 35 kr i timmen. Det handlar inte om att integrera nya människor i vårt samhälle för att skapa en stark framtid med hjälp av kunniga, självständiga individer. Det handlar om att skapa en ny underklass utan makt att kämpa mot orättvisor.

 23. mick säger:

  Samtidigt vill de ju dessutom (Alliansen) göra det svårare att lära sig svenska, genom att inte låta folk gå på sfi så länge som behövs.

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/vem-kan-vilja-att-folk-som-bor-har-inte-lar-sig-svenska

  Vilket visar på att det inte alls handlar om att “hjälpa” folk att bli “integrerade” genom att testa dem, Uuan att på ett otäckt vis sålla ut folk och skapa en underklass utan medborgarskap som kan utnyttjas på diverse olika vis.
  Självklart vill de flesta som flyttar till ett nytt land lära sig språket, varför utgår folk från att de som kommit till Sverige inte skulle vilja det? Men det är svårt, tar tid, och blir framförallt dyrt (svårt att försörja sig samtidigt). Om staten vill hjälpa folk att lära sig svenska då ska det underlättas, inte försvåras, och ett test hjälper föga i inlärningsprocessen!

 24. Christian säger:

  Även om rubriken tycks en smula visset vald får jag vid genomläsning av artikeln i sig ungefär samma känsla som inför 2002 års förslag; d v s att den skolplikt som omfattar snart sagt varje barn i landet är ett bra mycket mer långtgående intrång i det mänskliga självbestämmandet än det som FP föreslår.

  Vidare tolkar jag texten som att det faktiskt rör sig om hjälp som erbjuds människor i en många gånger utsatt situation i syfte att minska trösklarna för att skapa sig en meningsfull tillvaro och minska risken att falla i ett socialt utanförskap. Jag kan verkligen inte fatta vad som skrivs på annat sätt än att man från FP:s sida faktiskt försöker inkludera människor i samhället, inte det motsatta.

  Jag har haft fel förr men i just detta fall tror jag att vi kan spara den stora rasist-klockan till dem som faktiskt förtjänar den; de som vill hindra människor från att komma till sverige, inte de som vill hjälpa dem.

 25. Irana säger:

  Jag jobbar som SFI lärare och kraven för SFI kurserna kan alla läsa på skolverkets hemsida. Det handlar visst om att kunna TALA med god intonation, prosodi, uttal osv. Så kom inte och säg något annat, läs på istället. Sedan finns det andra delar i det men det utesluter inte talförmågan. Men ja, ja, vi har ju en rik historia på rasister och rasism. Linné till exempel hyllar vi fortfarande, Louis De Geer är en annan som förföljer eleverna i historieböckerna, inte får man veta vad dessa rasister hade för roll för människosynen i Sverige.

  Jag ser förslaget som skamligt och nyckeln till diskriminering. De som hör dåligt, har dåligt minne, är sjuka eller har andra hinder kan få svårt att lära sig. Ska vi diskriminera folk som har funktionsnedsättningar nu också? Det kanske är ok bara de inte är svenskar? Kanske folkpartiet kan utveckla och svara på min fråga. Sådant ska man passa sig för, en vacker dag blir du själv den andre.

 26. Claes säger:

  Detta kan nog ha varit det viktigaste idag. Fy så bra skrivet

 27. Melina säger:

  Så tyskar och islänningar är alltså främlingsfientliga/rasistiska? Då har jag fått lära mig något nytt idag! Tack!

 28. Lena säger:

  Hoppas att Igor klarar det skriftliga testet trots att han inte kan stava ordentligt. Stamning stavas med ett m, Igor.

 29. TACK!
  Uttalanden och förslag som dessa är de som gör det så svårt att lyfta debatten till en relevant nivå. Att i stället för att tro att det handlar om “de där andra”, förstå och föra en politik som talar om “oss alla”.

  När kommer frågor som: “Har ska vi i majoritetssamhället göra vårt samhälle mer tillgängligt för alla oavsett läs- eller skrivnivå eller modersmål?” “Hur hjälper vi de personer som vill lämna sin ex familje-norm och göra annorlunda relationer, bära andra kläder, välja andra vägar?”

  Ditt inlägg berörde och väcker fler och mer tankar i mig!

 30. Mattias säger:

  Även finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch är ju svenska språk så jag antar att folkpariet anser att man ska kunna göra språkprovet på dessa språk också.

  Då jag träffat många så kallade svenskar som inte kan ordentlig svenska eller har läsförståelse nog att veta vad de röstar på så är det helt klart aktuellt att ALLA ska behöva göra ett språkprov innan de får medborgarskap.

  Men mer aktuellt borde väl ett prov i samhällskunskap vara, då medborgarskap innebär rösträtt.

  Problemet som FP och SD har börjat rota i är betydligt bredare än vad de har förstått. Vilka ska ha medborgarskap och därmed rösträtt?

  Den svenska normen har varit “alla” och nu börjar man försöka hitta argument för att göra medborgarskap mer exklusivt.

  Följdfrågan som kommer iom det är ju vilka fler kriterier vi ska ha för medborgarskap. Börjar man ställa krav på invandrarna är det rimligt att man börjar ställa krav på de som är födda i Sverige.

  Det kan bara sluta med att en allt mindre elit får komma till tals. Först stänger man ute människor som inte kan språket. Sedan stänger man ute de som inte kan tillräckligt med samhällskunskap.

  Men var stannar det, kanske vid att bara professorer får rösträtt? Då kan ju de främlingsfientliga partierna klappa igen och dra till något annat land direkt.

  Det kommer alltid att finnas någon ny grupp som det är mer tveksamt att ge rösträtt än majoriteten.

  @Maria Nyckelpiga
  Du måste skilja på avsikt och verkan. Att folkpartiet avser något innebär inte att detta blir resultatet. Skriver man ett ogenomtänkt regelverk så kommer det att ha effekter som man inte har förutsett. Var avsikten med den nuvarande arbetsmarknadspolitiken att de långtidsarbetslösa skulle bli inlåsta i ett bidragsberoende som är nästan omöjligt att ta sig ur? Nej givetvis inte men så blev det iaf.

  Som programmerare vet jag att den kod jag skriver alltid kan ha sidoeffekter som jag inte har tänkt på när jag skriver den. Jag kan minska sannolikheten genom att spendera mer tid på att tänka ut vad som kan gå fel med min kod men jag kan aldrig vara säker på att jag inte har missat något. Detta vet alla vi som skriver program till datorer.

  De som skriver programmen som styr samhället (lagar och regelverk) däremot tycks vara fullständigt omedvetna om detta. I ditt inlägg tycks du också vara fullständigt omedveten om detta. Sen tycker jag att du kan komma tillbaka med dina tankar om att andra bör lära sig svenska när du själv kan visa prov på att du kan det när du skriver. Att skriva ett halv-läsligt inlägg fullt med meningsbyggnadsfel och argumentera för att alla ska vara tvungna att kunna bra svenska… då kanske man ska börja med sig själv först?

  Vad testet är till för är fullständigt ointressant. Det är vad testet faktiskt gör som är intressant. Slutresultat – inte avsikt.

 31. Randolph säger:

  Love it!

Skriv en kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *