Åsa Petersen

Hen? NSD gör som DN

16 september 2012
NSD intar samma hållning till ”hen” som DN, skriver redaktionschefen Tommy Ström i en krönika som ännu inte finns på nätet: ”Att det blivit sådan uppmärksamhet runt en mycket enkel språkfråga beror så klart på att det inte är en språkfråga utan en symbolfråga för de mest högljudda debattörerna. Genusdebatt och jämställdhet är viktiga frågor. De bör inte reduceras till en språklig abrovink som i dagsläget fungerar ungefär som ett ordenstecken. Genom att använda ’hen’ visar man att man är på rätt sida. Vi som ser det som en språkfråga hamnar automatiskt på fel sida.” Så resonerar normen när den tar sig själv för given. Tvärtom vad Tommy Ström skriver, så är inte hen en språkfråga för honom. Att kalla hen för ett ”ordenstecken” och en ”symbolfråga för de mest högljudda debattörerna” är en tydlig värdering. Ett sätt att tala nedlåtande om människor som med språkets hjälp kämpar för sin och andras rätt att vara sig själva. Hen är ett sätt för många människor att synliggöras i ett språk som tidigare har osynliggjort dem. Ord är makt och språket kan förändra världen. — UPPDATERING: Nu finns Tommy Ströms krönika på nätet. Läs här.

16 kommentarer

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *