Åsa Petersen

En gröngölings guide till Berlin

6 oktober 2013
614962_10151963346263223_362209796_o Jag glömde tyvärr min mobil (!) hemma. Så det blev inte många foton av all otrolig gatukonst som präglar staden – det är bara att titta tills ögonen är helt lyckliga. Men det här är mina favoriter efter mina tre första dagar i Berlin någonsin. Tack till mitt fina resesällskap Moa och Shadé och alla andra som har gett mig sina bästa Berlintips! Judiska museet. En vacker och förfärlig minnesplats som gör förintelsens offer till människor, en och en, med egna öden. I den stora samlingen finns donerade brev. I november 1941 skrev Paul och Sophie Berliner till sin son Gert, som hade skickats med barntransport till Sverige 1939. Brevet är censurerat men det står: ”Så länge vi är kvar i Berlin, kommer vi att skriva till dig var tredje dag”. De deporterades till Auschwitz i maj 1943 och mördades där. Berlinische Galerie. Berlins museum för modern konst. Just nu visas Berlinkonstnärer från 1945 och framåt, ur andra världskrigets ruiner över Berlinmuren. Som målaren Cornelia Schelime. Hon flydde från öst till väst och fick veta att hennes bästa vän hade spionerat på henne i många år, för Stasi. Dreizwei Berlin. Här köpte jag mitt finaste halsband forever, jag lovar. Kläder, accessoarer och helt ljuvliga nallar i jeanstyg. Butiken är i källaren, på loftet sitter ägaren och syr. Han är förresten så charmig att klockorna stannar. Gav mig ett nyplockat äpple från sina föräldrars trädgård. Monia Herbst. På gallerigatan Auguststrasse säljer designern Monia Herbst sina väskor och smycken i skinn. Även en del fin vintage, När jag skulle betala en födelsedagspresent åt en vän sa hon: ”Det är jag som har gjort armbandet!” Det var så personligt och varmt. Riccardo Cartillone. Italienska skor av bästa kvalitet. I över ett år år har jag letat efter ett par klassiska svarta skinnpumps. Här lyckades jag äntligen hitta rätt. Dyrt, men just nu är det värsta rean. Skohimlen, kort sagt. VooStore. Lyxigt som fanken, med anstrykning av alternativt. Allt från Acne och Kenzo till tyska märken. Allt är så snyggt, jag dööör. Kläder, accessoarer, väskor, skor. Ligger gömt på en innergård i Kreuzberg. Finns ett fik i lokalen. Ta en kaffe och titta på prakten! Melbourne canteen. Min kompis Pontus har rätt, här finns världens godaste egg benedict! Många svenskar runt borden. Ta en titt på bloggen What Ali Wore. Zoe Spawton, som jobbar på kantinen, inleder bloggen så här: ”This is Ali. He walks past my work every morning wearing great clothes.” Markthalle Neun. Här är det matmarknad varje torsdagskväll. Helt ljuvlig med hög stämning och massa bord att äta vid. Jag tog: Pulled pork-burgare, smördegswraps med grönsaker/mozzarella, svart sesam-glass, äppelläsk. Fråga mig inte vad svart sesam är, men det var gott. Toscanafraktion. En lugn och liten italiensk oas på Lausitzerplats i Kreuzberg. Mysigt italiensk fika (finns även enklare rätter) och lokal konst på väggarna. På söndagsmarknaden i Neukölln köpte jag denna teckning av Josh Bauman: bild Han satt i sitt marknadsstånd och skissade för sig själv. Hans leende kan smälta is. Japp, det var det! Jag har ju bara upplevt en bråkdel av Berlin än så jag måste tillbaka snart. Helst imorrn faktiskt.

1 kommentar

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *