Åsa Petersen

Åsas lilla guide till New York – våren 2014

2 april 2014
10003155_10152362565748223_1236215918_n Jag inser att det är dags för mig att uppdatera min New York-guide. De från 2011 och 2012 håller nog fortfarande på sina sätt, men nyss hemkommen från staden i mitt hjärta är det nya ställen jag vill tipsa om. Ok, here we go:   ÄTA Tao Downtown – Maten är fantastisk (asian fusion) och lokalen är hur stor och hög i tak som helst, fast underjordisk. Jag kan inte ens förklara, jag bara tappade hakan. Vid tiotiden förvandlades det hela till en enda stor fest. Och barerna, missa inte att hänga i barerna! Bar Bolonat – Helt ärligt den bästa maten jag ätit på många år, på en restaurang som öppnade så sent som den 25 mars. Jag kan inte beskriva, jag låter en krogrecension göra det: ”At the helm is the tremendously talented Einat Admony, an Israeli-born chef with a Sephardic background who seeks to refine and extend the polyglot Jewish diaspora cuisine of Israel, which includes North African, Eastern European, Yemenite, Turkish, and Persian, as well as Middle Eastern Arab, Christian, and Jewish elements. Her cooking might also be described as elevated peasant, which comes by its comfort-food aspects honestly and effortlessly.” Fish – Ostronen! Pilgrimsmusslorna! Den grillade fisken! På en restaurang som inte ser något ut för världen. Ja, det är som en korsning mellan en sportbar och en stimmig pub. Borden tätt inpå varandra, det är omöjligt att inte tala med middagsgrannarna. Det är som gjort för en ljuvlig kväll. Sushi Samba, Park Ave – Sushi Samba finns ju lite överallt. Men det här var första gången för mig. Och vilken sushi! Inte som i Luleå direkt. Bäst ändå: Det var ju här Samantha slängde den där drinken i ansiktet på den där jobbiga snubben: ”Dirty Martini? Dirty Bastard!” La Esquina – Det här stället håller än. Den bästa mexikanska maten som går att få utanför Mexiko. Utifrån ser det ut som en korvkiosk, men boka ett bord i källaren och slussas ner till restauranghimlen via köket. Eller, om du bara svänger förbi, haffa ett bord på bistron runt hörnet och njut av deras fish tacos. La Esquina kommer i många skepnader.   SE Museum of the City of New York – Just nu pågår utställningar om graffiti, aktivism och orkanen Sandys härjningar. Helt rätt ställe om du vill förstå New Yorks samtid och få ledtrådar till stadens framtid. Det här museet lyckas verkligen stoppa nuet. New-York Historical Society – Lite som stadsmuseet ovan, men med ett historiskt perspektiv. Just nu visas klassiska bilder av Bill Cunningham, den legendariska fotografen på New York Times. Han såg och värderade gatans mode först av alla. Eller vad sägs om en utställning om fem män som blev pionjärer inom basketen – för att de var svarta. New York Public Library – Jag älskar det här biblioteket. För sin enorma litteraturskatt och för sin stora öppenhet. Varje vardag, vid lunchtid, kan du gå en fri guidad tur genom de lika vackra som anrika byggnaderna. Vår guide, en av de finaste tanter jag mött, inledde med att säga: ”This is a public library. It means that anyone from anywhere in the world can come in here and get a free library card and borrow books.”   GOTT OCH BLANDAT Costco – Haffa någon som har ett kort på Costco (man måste ha det för att få handla) och besök den största stormarknaden du någonsin sett. Ja, om allt är stort i Amerika, då är allt jättelikt här. Det som inte går att köpa i storpack på Costco, det går inte att köpa över huvud taget. Bond Street – En av Sohos allra vackraste gator, och då finns det många. Exklusiva butiker på rad, men jag fastnade mest för de intagande fasaderna. Liggande träpaneler draperade med blommor – och graffiti sida vid sida med guldornament. Skönhetssalongerna – Det kostar nästan inget att få en manikyr eller pedikyr, men glöm inte att dricksa ordentligt. Det är en viktig del av personalens lön. Två gånger skatten är minimum. På de flesta ställen kan du dessutom få en rejäl vaxning. Det gör ont men det blir bra – inget pjosk här inte. Macaron Parlour – Macaroner finns ju överallt nu för tiden. Men det sägs att de amerikanska macaronerna är godare än de franska, för att de är segare i konsistensen. Det ska tydligen bero på vattnet. Himmelskt smakar det i alla fall. Nu New York – Här köper jag alltid en ny garderob. De allra finaste kläderna, smyckena och väskorna. Lite bohemiskt så där – och inte alls dyrt. Jag vet inte riktigt om jag vill avslöja det egentligen, för kanske vill jag ha hela stilen för mig själv.

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *