Åsa Petersen

Inga nazister på Luleås gator

20 april 2014
1797402_10152410169153223_4993925948880097632_n Natten till idag hissades en flagga med ett hakkors vid stadshuset i Luleå. Nu vill jag att kommunens politiker svarar: Vad tänker ni göra för att stoppa nazisternas vandalisering av vår stad? Det är oacceptabelt att Luleå kan förstöras på det här sättet. Flaggstängerna vid stadshuset har länge gett mig anledning att känna stolthet över Luleå. På romernas nationaldag hissas den romska flaggan – och på samernas nationaldag hissas den samiska flaggan. Så tar Luleå kommun tydlig ställning för alla människors lika värde och rätt, bortom rasismens vanföreställningar. Därför vänder det sig alldeles särskilt i magen på mig när NSD berättar att en nazistflagga har hissats på en av stadshusets flaggstänger. Med den oerhört grova gesten pekar nazisterna finger åt det människovärde som kommunen, på samma flaggstänger, har bestämt sig för att manifestera. Nazisterna försöker helt enkelt göra Luleå till sitt. En utredning om hets mot folkgrupp pågår. Det går inte att veta säkert, men detta verkar vara ännu en aktion från Svenska Motståndsrörelsen, som har en handfull aktivister i Luleå. På den våldsbejakande och revolutionära organisationens webb finns en bild av nazistflaggan i Luleå, tillsammans med flaggor på flera andra platser i landet. De hissades alla under natten till Hitlers födelsedag. För bara en dryg månad sen gick en nazistisk klottervåg genom Luleå. Bland annat vandaliserades språklådan i gymnasiebyn. Så har det varit med jämna mellanrum de senaste åren. Längs Bodenvägen (bilvägen mellan Luleå och Boden) har flera meter långa nazistiska banderoller hängts upp, omöjliga att missa för alla som kör förbi. Det svenska nazistiska våldet går inte att blunda för. Attacken mot den fredliga demonstrationen i Kärrtorp. Knivdådet i Malmö på kvinnodagen. Dessa förfärliga händelser har fått helt vanliga människor, i massor, att svara med jättelika antirasistiska manifestationer: Det här accepterar vi inte. Ni tar inte människovärdet ifrån oss. Även i Luleå växer den antirasistiska rörelsen, samlad i och kring nätverket Ett Luleå för alla. Den 29 mars genomfördes en Tillsammans-marsch. Sådana folkliga initiativ är helt avgörande för att stoppa rasismen och försvara människovärdet. Men vad gör politikerna och tjänstemännen i Luleå, alltså kommunens officiella representanter? Har de ens anledning att agera när det som ser ut att vara några få organiserade nazister gång på gång vandaliserar vår stad? Svaret är självklart ja. Makthavarna har inte bara anledning att agera – de har ansvar att göra det. Nazisterna vandaliserar naturligtvis för att markera sina närvaro i staden, men även för att nyrekrytera. Någonstans, någon gång, får en bräcklig själ syn på klottret eller banderollen och tänker: ”Det där måste jag kolla in. Där finns kanske utlopp för min frustration och en chans till gemenskap.” Det är knappast någon slump att nazisterna smutsar ner staden med sin webbadress. Politikens långsiktiga mål måste alltså vara att stoppa rekryteringen av nya nazister. Jag är ingen expert på hur det bäst kan göras, men jag förmodar att samverkan behövs. Mellan till exempel skola, föreningsliv, kultur, socialtjänst och polis. En smart första steg för kommunen kan vara att kontakta Expo. De är experter – inte bara på svensk högerextremism utan även på att bekämpa den. Men. Att politikerna tar itu med Luleås nazister är inte bara viktigt på lång sikt, för att förhindra att nazisterna blir fler. Makthavarnas aktiva antinazism är även viktig som symbolhandling – som akut försvar för människovärdet. Varje gång en nazist klottrar ett slagord, hänger upp en banderoll eller hissar en flagga angrips en hel massa människor. Som enligt nazisterna inte har något människovärde, saknar rätt att existera. Alla dessa människor (oavsett vilka de är, nazister hatar ju många av oss) måste Luleås makthavare stå upp för. Luleå ska vara en öppen stad som respekterar människovärdet – och i en sådan stad ryms inte regelbundna nazistiska vandaliseringsattacker som kränker människor. Ett Luleå där ett hakkors vajar vid stadshuset är inte en stad jag vill vakna upp i. Men där är vi nu. Det är dags att agera, på alla nivåer i vårt Luleå för alla.

4 kommentarer

  1. Pingback: Inga nazister på våra gator! « Mon ami Mió

Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *