Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av Tidningen Extra den 3 november 2009

Det är vädret i själen som räknas

av Åsa Petersen
(Krönika publicerad i Tidningen Extra, vecka 38) Folk oroar sig för mig. Det är ju en sak att flytta hem till Luleå mitt i sommaren, när solen ligger mjuk över Luleälven klockan två på natten. När dagarna luktar varm asfalt och hägg. Men hur ska det bli till hösten – och vintern? Är jag verkligen mentalt redo för Luleå i januari, när kylan står still runt kroppen och snön kämpar för att lysa upp mörkret? Färjan en ljus natt i juli. Jag är så nöjd, så nöjd med att ha flyttat hem. Berättar för en vän jag inte träffat på länge att jag bor i Luleå nu. Att jag ska vara tjänstledig ett år från Aftonbladet för att frilansa som skribent och läsa skapande svenska på universitetet. Han talar allvar med mig: ”På vintern kan man inte gå ut nyduschad, med blött hår. Innan oktober måste du köpa en riktigt varm och snygg mössa. Hör du det, Åsa!” Alla är så omtänksamma, men det finns ingen anledning till oro. Jag har inte flyttat hem för vädrets skull, eller för den vackra naturen, eller för enkelheten alla talar om. Jag fungerar inte så. Jag bor inte i Luleå för att Luleå är Luleå. Ingen stad är antingen bra eller dålig, antingen komplicerad eller enkel. Livet är livet, ibland mörkt och ibland ljust, oavsett var man bor. Jag har flyttat hem för min egen skull.  För att det finns saker och människor i Luleå som jag älskar: till exempel att jag under en månad här bjuder på mer hemmakaffe än jag har gjort under tio år i Stockholm. Är det typiskt för Luleå? Det är inte säkert. Däremot är det typiskt för mina vänner i Luleå. De som genom åren har närt min hemlängtan. Utan mössa försvinner värmen ut genom huvudet. Utan mössa spelar det ingen roll om man har skoteroverall, man fryser ändå. What else is new? Jag lovar på heder och samvete att ha mössa hela vintern, utom när den riskerar att förstöra min frisyr. Om ni lovar att tänka på det här: Det är vädret i själen som räknas. *** Tidningen Extra här även gjort ett reportage med mig. Det kan du läsa här. Klicka på Luleå v 43, bläddra till sid 6-7.