Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 7 januari 2010

Hemlängtan är att längta efter framtiden

av Åsa Petersen
Hemvändarna har lämnat Norrbotten för den här gången. I Luleå, där jag bor, innebär jul och nyår en massa bekanta ansikten på gatorna: ”Tjena, hur är läget med dig nu för tiden? Hur länge är du uppe? Vi måste hinna ses!” Själv vände jag hem redan i somras, efter tio år i Stockholm. Den här julen har jag alltså sluppit att sitta fast på snökaosets Arlanda. Jag har färdats en kilometer istället för hundra mil för att fira jul med nära och kära. Det har varit ljuvligt. Hemvändarna beskrivs ofta som Norrbottens räddning. Problemet med utflyttningen ska lösas genom att de som valt att lämna Norrbotten ska flytta hem igen. ”Vårt län är attraktivt nu för tiden! Inte alls lika tråkigt som när du lämnade det!” lockas vi att ropa till potentiella hemvändare. Visst är det toppen om unga människor som ”prövat sina vingar” vänder hem igen. De återvänder förhoppningsvis med ny energi och nya idéer, en utifrånblick som är viktig för att kunna utveckla länet. Men huvudsaken måste ändå vara att människorna som redan bor här trivs och får möjligheter att utvecklas. Norrbotten är till stora delar ett glesbefolkat län. Vi lever i en värld som urbaniseras och globaliseras. Storstäder och andra delar av världen lockar och drar. Det är varken farligt eller fel. Det är bara så det är. Vi som har valt att bo i Norrbotten får acceptera det och koncentrera oss på att göra vårt län till en så bra plats som möjligt. Lika självklart som vi ropar på hemvändare borde vi fråga oss själva vad vi behöver, vad som saknas och vad som kan bli bättre. Ett Norrbotten som lever och utvecklas kommer att locka hemvändare. Hemlängtan är ju inte främst att längta efter det gamla. Utan att längta efter en framtid på en plats djupt bevarad i ens hjärta. Åsa Petersen