Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 20 januari 2010

När plan A misslyckas har vi alltid resten av alfabetet

av Åsa Petersen
”Världen är för rund för att sitta i ett hörn och sura.” Den aforismen från Loesje kan man just nu läsa på affischtavlor i Norrbotten. Landstinget tar Loesje till hjälp för att få igång samtalet om länets framtid. Vad är Loesje? En internationell förening, religiöst och partipolitiskt obunden, på humanistisk grund. Aktivisterna i Loesje formulerar aforismer på workshops, där alla är välkomna. Sedan tapetserar de elskåp och affischtavlor med sina budskap. Genom att beskriva världen från nya perspektiv försöker Loesje inspirera människor att ändra på livet och samhället. ”Våra texter belyser ofta det positiva i det negativa och trollar gärna fram ett leende”, skriver svenska Loesje i sin blogg. När jag var liten skrev jag dikter, för att få rätsida på mig själv och försöka formulera hur jag såg på världen. Loesje var en viktig inspiration. Som alla andra fjortisar i Luleå gick jag Storgatan upp och ner. Vardagar och helger, dagtid och kvällar. Ibland stoppade en affisch från Loesje mig. Det kunde stå något i stil med: ”Utförsäljning: Moder Jord. Finns så länge lagret räcker.” Jag blev ståendes stum. Tankarna svindlade när aforismen satte myror i huvudet på mig. Precis den effekten vill Loesje ha på människor. Samma effekt vill landstinget uppnå när de beskriver sitt regionala utvecklingsarbete med hjälp av Loesje. På affischen om arbetet med att förverkliga Norrbotniabanan står det: ”När plan A misslyckas har vi alltid resten av alfabetet.” Jag kan inte låta bli att dra på smilbanden. Regionalt utvecklingsarbete måste tänka nytt och stort och vågat, precis som undergroundrörelsen Loesje. Om Norrbotten ska leva och utvecklas måste makthavarna gå ut ur mötesrummen. Lyssna på nya människor i nya forum. Vad händer i subkulturerna? Ledtrådarna till vad Norrbotten ska göra med sin framtid kan lika gärna finnas på ett elskåp, eller i en graffitimålning, som i ett mötesprotokoll. Åsa Petersen