Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 27 oktober 2010

Mitt hjärta klappar för centrumhandeln

av Åsa Petersen
För någon vecka sedan blev jag stoppad av tevekanalen 24Norrbotten på Storgatan i Luleå. Jag kom gående med påsar från Lagerhaus och Indiska i händerna. Reportern ville veta: ”Var handlar du helst? I centrala stan eller på Storheden?” Jag handlar allt i stan. Då menar jag ALLT. Kläder, blommor, mat, böcker, förlängningssladdar… Lite beror det nog på att jag saknar körkort – det är ett men efter mina tio år i Stockholm. Storheden ligger helt enkelt för långt bort för att cykla eller gå. Samtidigt klappar mitt hjärta för centrumhandeln. De små butikerna med personlig betjäning och ägare som brinner för varenda liten pryl de säljer. Jag vill gärna småprata med expediten om ditt och datt. Jag vill gärna ha smakråd från någon som har tid. Jag förstår att affärsområden som Storheden är viktiga för många. Om jag hade haft en hel familj att storhandla till hade det varit ett plus med extra stora matbutiker, extra stora kundvagnar och gratis parkering. Det hade blivit enklare och billigare. Vem skulle komma på tanken att protestera mot att Ikea ”utarmade centrumhandeln” om de hade bestämt sig för att öppna på Storheden istället för i Haparanda? Det hade ju varit värsta Luleåmagneten, oavsett var i kommunen Ikea hade etablerat sig. Minns hur Ikea gav Haparanda och Torneå nytt hopp och nytt liv. Jag väljer centrumhandeln. Men jag tror ändå att man varken kan eller ska förbjuda stormarknader längre ut från stan. För handlarna inne i stadskärnorna gäller det att konkurrera med sortiment, kunskap och stämning. På mig funkar det varje gång. Vad jag svarade 24Norrbotten? Att jag själv väljer stan på grund av utbudet, men att jag förstår dem som handlar på Storheden för att det är billigare. Intervjun sändes aldrig. Kanske var jag för diplomatisk. Åsa Petersen