Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 16 mars 2011

Öppna idrottens garderobsdörrar

av Åsa Petersen
Jag är inte känd som det största idrottsfreaket. Men nu har till och med jag matchnerverna utanpå kroppen. Ikväll möts Luleå Basket och Visby Ladies i Pontushallen. Luleå måste vinna med minst åtta poäng för att ta sig vidare till semifinal. Efter 20 raka vinster i grundserien är de väl värda det. Samtidigt spelar Luleå hockey sin femte kvartsfinal i Coop Arena. Vinner de mot Djurgården är semifinalen säkrad. Men det gäller att inte ta ut semifinalbiljetten i förskott. Det går fort i hockey, som man brukar säga. Luleå är en idrottsstad. Basketen, hockeyn, ridningen och andra sporter för människor samman. När det går bra jublar folk ihop. När det går dåligt svär vi tillsammans. Idrotten är inte bara elitlag och stora hejaklackar. Idrotten är även knattar på fotbollsskola eller ridläger. När sporten fungerar som bäst ger den barn och unga utveckling och samhörighet. Ibland slår lagkänslan fel. Som på internationella kvinnodagen, när en banderoll med en hälsning till Djurgården syntes i Luleklacken: ”Grattis på kvinnodagen!” Den 8 mars varje år uppmärksammas förtrycket mot kvinnor i världen. Att med denna dag häckla det manliga motståndarlaget är exakt hur korkat som helst. Pojk- och herridrotten har fortfarande mycket att jobba med. Fördomar mot kvinnor och hbt-personer är till för att upprätthålla myten om mannen inom laget: ”Vi är minsann inga kärringar eller bögar, alltså är vi riktiga grabbar.” Ingen mår bra av sådant grupptryck. Det förnekar människor rätten att vara sig själva. I förra veckan kom Anton Hysén ut som bög. Han blev den första öppet manliga homosexuella fotbollsspelaren i Sverige. – Det är ju helt sjukt. Det är så fucked up alltihop. Var fan är alla andra? sa han i fotbollsmagasinet Offside. Den som går först tar det viktigaste steget. Anton Hysén har öppnat garderobsdörren åt många fotbollsbögar. Han är inte ensam länge till. Åsa Petersen