Åsa Petersen

Artikel › Publicerad av NLL den 24 augusti 2011

Norrbotten kan. So what?

av Åsa Petersen
Det finns en slogan i den svenska nutidshistorien som jag avskyr mer än andra: KVINNOR KAN. Den antyder nämligen att kvinnor INTE kan. Men att vi visst kan, i alla fall. Och att det måste påpekas, för att det ska bli lite mer sant. Ungefär likadant blir det ofta när vi norrbottningar pratar om hur bra vårt län är. Vi försäkrar om och om igen att det ”finns så mycket” i Norrbotten. Naturresurser och kreativa näringar och ödemarker och människor och gud vet allt. Som om det skulle vara någon nyhet? När jag försäkrar att Norrbotten visst är ett livsdugligt län sätter jag samtidigt ett frågetecken för att vi verkligen är det. Då känner jag att jag måste förhålla mig till myten om att Norrbotten är en tärande region på väg att dö. På samma sätt som uttrycket ”Kvinnor kan” utgår från en idiotisk myt om könen som säger att kvinnor inte kan, åtminstone inte lika bra som männen. Jag menar inte att vi norrbottningar ska sluta att lyfta fram länets fördelar. Det ska vi absolut fortsätta med, för att krossa myterna om vilka svenska regioner som är närande och tärande. Men istället för att försäkra att Norrbotten visst har resurser ska jag börja säga rakt ut vilka de är. Till exempel: Tree Hotel i Harads, världens mest omskrivna designhotell just nu. LKAB, som står för 90 procent av hela Europas järnmalmsproduktion. Etablerade indiestjärnor som Mattias Alkberg och stora poplöften som Sanna & Rebecka. Kommande investeringar för 220 miljarder kronor. Vi har inget att skämmas för. Därför ska vi sluta utgå från att vi har något att skämmas för när vi pratar om oss själva. Jag är verksam i Norrbotten och jag hade aldrig varit här om jag inte hade tyckt att den här platsen var den bästa för min verksamhet. Åsa Petersen